Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jézus története 12 tételben

Különleges előadásnak ad otthont a MOMkult április 14-én. Jézus életének tizenkét állomását mutatja be egy 12 tételes szóló zongoramű, amelyet Benda Gábor komponált. A darabot a szerző adja elő szöveges evangéliumi narráció kíséretében. Hangolódás a nagyhétre és a húsvéti szent három napra. Elcsendesülés, megállás a nagy zajban és rohanásban.

Bárány és bordája a húsvéti asztalon

A húsételek között mindössze három olyan akad, ami kifejezetten szezonálisnak mondható: az újévi malac, az idei rántott csirke és a húsvéti bárány. Persze ez nem azt jelenti, hogy máskor ezek nem kerülhetnének az asztalra, de ebben a hagyomány mellett az az ősi tapasztalat is közrejátszik, hogy mindhárom húsa ilyenkor a legfinomabb. A jól ismert rozmaringos báránysült csak egy azon fogások közül, amellyel biztonsággal elkápráztathatjuk a családot így húsvét idején, ám tény, hogy nem sok bárányétel készül a magyar konyhákban. Ezért most néhány kevésbé ismertet választottunk; legyen az egybesült comb, vagy kecsesen formált borda, a hangsúly a jó minőségű húson és a kellő fűszerezésen van. A sütés-főzés közben felszálló illatok pedig önmagukért beszélnek.

Két csapattal az Ultrabalatonon

Március vége óta ismét működik a Városmajori Futóklub, amelynek keretében ingyenesen sportolhatnak a kerületiek a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. jóvoltából. A Szamos utcai futókörön és a környékén gőzerővel folyik a felkészülés, mivel a klubtagok a hónap végén ismét elindulnak Közép-Európa leghosszabb futóversenyén, a Balatont megkerülő, egykörös Ultrabalatonon. A klub mindennapjairól Maka Anna edzőt kérdeztük.

Az írás intenzív koncentráció

Az egyik legsikeresebb és legkedveltebb kortárs magyar író, a József Attila-díjas Háy János a Hegyvidéken él és dolgozik. Ír verset, novellát, drámát, regényt, ezenkívül a könyveit illusztrálja, borítóit tervezi, rajzol, fest, még zenél is. „Világépítésről”, a Mamikámról, otthonosságról, külső és belső zűrökről is szót ejtettünk beszélgetésünkben.

Húsvét és Föld napja a vadasparkban

Szent György havában a természet már nem is csak ébredezik, hanem jólesően nyújtózkodik és a szemét dörzsöli. Ilyenkor mindenütt történik valami, a fák lombkoronát nevelnek, a vadvirágok nyílnak, az állatok pedig élvezik a kellemes meleget és a zöldülő környezetet. A Budakeszi Vadasparkban egymást érik a programok, és az új röpdéket is most lehet először megtekinteni.

Gyógyszerhasználat okosan!

A házipatika és általában a gyógyszerek használatáról, kezeléséről beszélt dr. Kocsis Janka gyógyszerész a Klímabarát Esték legutóbbi alkalmán. Előadásában erős hangsúlyt kaptak a hulladékkezelési és a környezetvédelmi vonatkozások.

Onkodiagnosztikai Központ épül

Korunk legmodernebb diagnosztikai eszközeivel és terápiás módszereivel, valamint országos telemedicina-központtal szolgálhatja a daganatos betegek gyógyulását az egynapos Onkodiagnosztikai Központ. A kiemelt jelentőségű, mintegy 14 ezer négyzetméteres komplexum az Országos Onkológiai Intézet Gyógyfű utcai területén épül. A 31 milliárd forintból megvalósuló beruházás részleteiről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója beszélt az alapkőletétel napján.

Sikeres szövetség a társasházakkal (II.)

Évente több tízmillió forinttal járul hozzá a Hegyvidéki Önkormányzat a társasházak felújítási munkálataihoz, a vis maior helyzetek kezeléséhez. Sorozatunkban a már megvalósuló fejlesztéseket, felújításokat, karbantartásokat mutatjuk be.

Hamarosan kezdődik az irodaházak szerkezeti bontása

A végéhez közeledik a Böszörményi úti és a Beethoven utcai irodaházak belső bontása, az azbesztmentesítés már megtörtént – mondta el lapunknak Orbán Imre, a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. ügyvezetője. A szerkezeti bontás két hét múlva, közvetlenül a húsvéti ünnepek után kezdődhet meg.