Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A csuszka, a libatop és a farkasölő sisakvirág

„Mintha egy felbecsülhetetlen értékű, természet adta botanikus kertben járnánk” – így jellemezte Bajor Zoltán táj- és élővilágvédelmi szakértő az Ördög-orom Természetvédelmi Területet. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke, a Főkert Nonprofit Zrt. természetvédelmi vezetője a Hegyvidéki Zöld Iroda szervezésében vezetett sétát az érdeklődőknek a XII. kerület e gyönyörű részén.

Mikor nem lehet tüzet gyújtani a kerületben?

Időről időre halljuk a hírekben, hogy általános tűzgyújtási tilalom vagy országos tűzgyújtási tilalom van. De vajon mit jelent ez nekünk, akik olyan városrészben élünk, amit erdő vesz körül? A kerti grillezés is tilos ilyenkor, vagy csak a kerti hulladékok égetése? És vajon jogosan fenyegetőzik a szomszéd, hogy kihívja a hatóságokat?

Az ájult imám és a kékparadicsom

A fáma szerint a konstantinápolyi kalifa, az imám elájult, amikor hazatérvén megérezte a sütőben sülő töltött padlizsán fűszeres illatát. A rossz nyelvek szerint attól lett rosszul, hogy asszonyai elherdálják a méregdrága fahéjat a fűszerezéshez. Ha elolvassák a receptet, megértik őt.

„Forradalmár volt a szó legművészibb és legemberibb értelmében”

Hetvenöt éve, 1945. szeptember 26-án hunyt el Bartók Béla, a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, zongoraművész, népzenekutató. Az alábbiakban korabeli újságcikkek segítségével idézzük fel röviden az életét, hamvai hazahozatalát és nem utolsósorban a Hegyvidékhez való kötődéseit.

„A kempo az egész életemben végigkísér”

Még csak jövőre érettségizik, de már tizenöt világbajnoki és ugyanennyi Európa-bajnoki címmel büszkélkedhet Ódor Lili. A Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia kempósa azonban nem éri be ennyivel, mint elmondta, további címeket szeretne nyerni.

Minimúzeum a mérés történetéről

Tavaly a metrológiai világnap alkalmából nyílt meg, de először csak most, a Kulturális Örökség Napjain kapott nagyobb nyilvánosságot a Méréstörténeti Múzeum. A sokak számára eddig ismeretlen hegyvidéki kiállítóhelyet a „Magyar Mérésügyi Egyesület 1874” hozta létre az egykori Országos Mérésügyi Hivatal épületegyüttesében.

Vándorkiállítás a Hegyvidék építészeti örökségéről

„Mindegyik villa titkokat őriz” – fogalmazott Beöthy Mária építész „Az eltűnt idő nyomában” című tárlat megnyitóján. A Budapesti Városvédő Egyesület XII. kerületi csoportja a Hegyvidéki Önkormányzattal közösen nyitotta meg a tavaszról elhalasztott vándorkiállítást, amelynek anyaga a polgármesteri hivatal után a Hegyvidék Galériában, valamint a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban is látható lesz.

Nemcsak olvasni jó, hanem írni is

Országszerte számos programmal emlékeztek a kulturális intézmények Benedek Elekre a születésnapján, a magyar népmese napján, szeptember 30-án. A Jókai Klub immár hét éve meseíró pályázat meghirdetésével hívja fel a figyelmet a mesék fontosságára, életünkre gyakorolt hatására. Sajnos a vírusveszély miatt ezúttal elmaradt a Lívia-villába tervezett díjátadó ünnepség, csak online eredményhirdetést tartottak a szervezők.

Séta és tánc a demenciával élőkért

A demencia, vagy elbutulás az agyi sejtek elvesztésével járó mentális neurológiai betegség. Több fajtájából a leggyakoribb az Alzheimer-kór, amelynek szeptember 21-i világnapján támogató közösségi rendezvényt szervezett a Hegyvidéki Szociális Központ Demencia Irodája.

Teljes kapacitással működik a Szent János Kórház

Az ellátások zavartalanok, nem állt le az élet a többletfeladatok miatt – mondta el lapunknak dr. Takács Péter, a Szent János Kórház főigazgatója. Egyebek mellett arról kérdeztük őt, hogyan készültek fel a járvány második hullámára, van-e elég szakember és eszköz a betegek ellátására, és mit tegyen, aki úgy érzi, koronavírussal fertőzött.

Hatékony a vírus elleni védekezés az iskolákban

Rendben megkezdődött a tanév a Közép-Budai Tankerületi Központ fenntartásában lévő XII. kerületi iskolákban. A járványügyi szabályok betartása mellett is jelentősebb fennakadás nélkül telt el az első hónap. A tavaszi digitális munkarend után a diákok alig várták, hogy találkozhassanak egymással, alkalmazkodnak az új feltételekhez, viselik a maszkokat a közösségi terekben, sőt többségük még a tanórákon is. Körbejártunk néhány iskolát, hogy milyen óvintézkedéseket tettek a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Támogatja az önkormányzat a szívklinika fejlesztését

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika fejlesztéséhez szükséges telek átadásáról, csapadékvíz-kezelési és napelem-telepítési projektekben való részvételről, továbbá a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázat meghirdetéséről is döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület.