Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Minden Magyarországon is engedélyezett vakcina segít”

„Ez a kivárás időszaka, de bízom abban, hogy a következő két-három hétben tovább javul a helyzet, és elkezdhetjük tervezni a jövőt” – mondta lapunknak dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvost a kórház jelenlegi működési rendjével kapcsolatos legfontosabb tudnivalók mellett a különböző koronavírus elleni vakcinák hatékonyságáról is kérdeztük.

„A pandémiának csak a védőoltás vethet véget”

Ha az ünnepek hatására a következő hetekben nem emelkedik drasztikusan a betegek száma, és nő a beoltottak aránya, akkor látni fogjuk a járvány végét – mondja dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosa ezúttal is a járványhelyzettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról beszélt lapunknak.

„Amint lehet, oltassuk be magunkat a koronavírus elleni vakcinával!”

Nyugodtan beoltathatjuk magunkat a Magyarországon megjelenő COVID-19 elleni vakcinák bármelyikével, hiszen azok virológusok jóváhagyásával kerülnek forgalomba – mondja dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosát a járványhelyzettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók mellett arról is kérdeztük, mit tehetnek azok a koronavírusos betegek, akik otthon próbálnak meggyógyulni.

Tavasz óta folyamatosan tesztel az Önkormányzat

A Hegyvidéki Önkormányzat már tavasszal megkezdte az általa fenntartott bölcsődék, óvodák munkatársainak rendszeres koronavírus-tesztelését, egy hete azonban országszerte elrendelték az oktatási-nevelési intézményekben dolgozók szűrését. Így az óvodák, bölcsődék mellett már az állami fenntartású iskolákban is zajlik a tesztelés.

„Szükség volt az újabb, szigorúbb intézkedésekre”

Lényegesen jobb helyzetben vagyunk, mint az első hullám megjelenésekor voltunk – mondja dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosát a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kihívásokról és a Szent János Kórház leterheltségéről is kérdeztük.

Rendkívüli intézkedések a járvány megfékezésére

Meredeken emelkedik a koronavírus-járvány második hulláma egész Európában és Magyarországon, folyamatosan nő a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. A fertőzés terjedésének lassítása és a kórházak túlterhelésének megelőzése érdekében rendkívüli korlátozó intézkedéseket vezetett be itthon a kormány.

Rendkívüli jogrend lépett életbe

A szórakozóhelyeket bezárják, éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást vezetnek be, ingyenes lesz a parkolás, csúcsidőszakban sűríteni kell a tömegközlekedési eszközöket – a járvány terjedésének lassítása érdekében újabb rendkívüli intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök.

Felerősödött a járvány, tegyen Ön is ellene!

Tartson megfelelő távolságot másoktól, hordjon maszkot, gyakran és alaposan mosson kezet! Használjon bankkártyát, intézze az ügyeit online! Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Vigyázzunk egymásra!

Új védelmi intézkedések léptek életbe

Szigorított maszkviselési előírások, lázmérés az óvodákban, iskolákban, ingyenes influenza elleni oltás, fél évvel meghosszabbított hitelmoratórium – újabb járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a kormány az elmúlt napokban.

Hazánkat is elérte a járvány második hulláma

Más országokhoz hasonlóan nálunk is újra nő a fertőzések száma. Emiatt tovább szigorították a beutazás szabályait, valamint 10-ről 20 százalékra emelték a koronavírus-betegek számára készenlétben tartott kórházi ágyak számát.

Járványügyi gyakorlat a Kútvölgyiben

Hogyan lehet hatékonyan kezelni egy koronavírus-fertőzés továbbterjedése szempontjából kockázatos helyzetet a rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség, a mentőszolgálat és a kórházi dolgozók együttműködésével? Ezt mutatta be a kormány által augusztus elején felállított Járványügyi Bevetési Egység látványos gyakorlat keretében a Kútvölgyi-tömbben.

A járványveszély nem múlt el! - Tanácsok mindannyiunk védelméért

Zárt helyen viseljen maszkot, tartson 1,5-2 méteres távolságot, rendszeresen mosson kezet, intézze ügyeit online, fizessen bankkártyával, fertőtlenítse rendszeresen az otthoni felületeket, használati tárgyait, ha tüneteket észlel azonnal forduljon telefonon háziorvosához. Vigyázzunk egymásra!

A nyár elmúlt, a fertőzésveszély nem!

A koronavírus-járvány munkahelyeket érintő negatív hatásai miatt sokak számára nem volt felhőtlen az idei nyár, de azért aki csak tehette, igyekezett kihasználni az évszak örömeit. Lassan azonban vége a szép napoknak: azok, akik eddig a szabadságukat töltötték, nagy számban térnek vissza munkahelyeikre, szeptember 1-jén pedig – ami sokáig evidenciának tűnt, ám most mégis örömteli hír szinte mindenkinek – az iskolákban is a megszokott módon kezdődhet meg a tanév.

Köszönjük!

Köszönjük a hegyvidékieknek, hogy fegyelmezettségükkel segítették a járvány megfékezését, a Hegyvidéki Segítő Központ önkénteseinek és a munkatársaknak az időseknek és rászorulóknak nyújtott segítséget, az egyházaknak, civil szervezeteknek, politikai pártoknak, hogy segítették a munkánkat a veszélyhelyzet idején!

A járvány igazolta vissza a János kórház fejlesztési programját

A halasztható nagy műtétek kivételével már szinte minden ellátás újraindult a Szent János Kórházban – mondta el lapunknak dr. Takács Péter főigazgató. Beszélgetésünkben szólt arról is, hogy a koronavírusos betegek eddigi izolációs osztálya a Kútvölgyi-tömb toronyépületébe költözik, ahol erre a célra – a járvány esetleges második hullámára felkészülve – három szintet is fenntartanak. Az új centrumkórház előkészületi munkái nem álltak le, néhány héten belül hirdethetnek eredményt a szakrendelő, valamint a fekvőbeteg-ellátás fejlesztésének tervezői közbeszerzésén.

Vigyázzunk egymásra!

A járvány még nem ért véget, ezért mindannyiunk biztonsága érdekében folyamatosan kövessük a híreket és tarsuk be továbbra is a szabályokat: tartsunk távolságot, viseljünk maszkot és vigyázzunk az idősekre!

Felkészülve a járvány második hullámára

Négy hónappal az eredeti határidő előtt készült el a Budapesti Szent Ferenc Kórház felújításának második üteme. A járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet kezdetén döntött úgy a kórház, hogy a kivitelezőkkel összefogva felgyorsítja a munkálatokat. Az új épületrészt május 21-én adta át Varga Mihály pénzügyminiszter és dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató.

A Szent János Kórházban lassan minden a régi lesz

Dr. Nyulasi Tibor a COVID-19 magyarországi megjelenése óta tájékoztatta lapunkat a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, miközben folyamatosan harcolt a koronavírussal fertőzött betegek életéért. A Szent János Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos a legutóbbi hétvégéjét már a családjával tölthette, ugyanakkor rengeteg feladat vár még rá és a kollégáira is.

„Mindenre fel kellett készülnünk”

„Nagy öröm volt számunkra, hogy több koronavírussal fertőzött idős beteget is meggyógyíthattunk” – mondta dr. Istráb Tünde. A Szent János Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályát vezető főorvos az elmúlt hónapok megpróbáltatásairól és sikerélményeiről is beszélt lapunknak.

Budapesten is megszűnt a kijárási korlátozás

Immár a fővárosban is kinyithat valamennyi üzlet, szabadtéri fürdő, múzeum és az állatkert; az éttermek, kávézók, cukrászdák is fogadhatnak vendégeket a teraszaikon és a kerthelyiségeikben. A koronavírus-járványnak azonban még nincs vége, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében ezután is be kell tartanunk bizonyos előírásokat.

Összekovácsolta az ápolószakmát az emberek szeretete

Az ápolók nemzetközi napján, május 12-én adományokat adtak át az egyházi fenntartású kórházaknak, valamint idős- és szociális otthonoknak. Ez alkalomból az ápolók megbecsültségéről és a járványhelyzetben betöltött szerepéről kérdeztük a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Bethesda Gyermekkórház, a Budai Irgalmasrendi Kórház és a MAZSIHISZ Szeretetkórház vezetőit.

Fokozatosan újraindulnak az egészségügyi ellátások

Az április közepi szintre csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, így megkezdődhetett a felkészülés az egészségügyi ellátások fokozatos, több ütemben történő beindítására. A járvány kezdeti szakaszában megszokott rendhez visszatérve két kiemelt kórházba, a Dél-pesti Centrumkórházba és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják az új, súlyos állapotú fertőzötteket.

A fű kétszer is kinőtt, de a nagyi még mindig a frontvonalban harcol

„A hároméves unokám, Bence nem érti, hogy mi az a koronavírus, ahogy azt sem, hogy miért nem megyek érte a bölcsibe, miért nem tud nálam aludni a hétvégén” – mondta el lapunknak Violáné Filyó Mariann diplomás ápoló. A Szent János Kórház III. Belgyógyászati és Kardiológiai Osztályának főnővérével beszélgettünk, aki jelenleg a súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttek életéért küzd.

„Az egészségügyi dolgozóknak szárnyakat ad a megbecsülés”

„Látom a kollégáimon, hogy óriási erőt ad nekik a magyar társadalom támogatása” – mondja Németh Franciska. A Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályának ápolójával és kommunikációs szakemberével azokról a hősökről beszélgettünk, akik nem csak a koronavírus-járvány idején harcolnak az emberi életek megmentéséért.

„A mi szakmánk a szép pillanatokról szól”

Május 5-e a szülésznők világnapja. Ebből az alkalomból Maczkó Anikóval, a Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának főnővérével beszélgettünk. Hivatása szépségéről, a szülésélmény pillanatairól és arról a több száz babáról is kérdeztük, akit világra segített.

„Szigorú szabályok mellett fokozatosan elindulnak a szakrendelések”

A Kútvölgyi karanténkórházban megfigyelt hajléktalanok ellátása továbbra is komoly kihívást jelent – mondta dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosát a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejlemények mellett az egészségügyi ellátás újraindulásáról is kérdeztük.

A fővárosban nem szűnt meg a kijárási korlátozás

Budapesten és Pest megyében fennmaradt az eddigi kijárási és nyitvatartási korlátozás, míg az ország többi részén lazítottak a szabályokon. Országos vizsgálatsorozat indult a járvány kiterjedésének pontos felmérésére, továbbá döntés született az eddig szünetelő egészségügyi ellátások fokozatos újraindításáról.

Vírusmentes babalesen

Három éve működik sikerrel a babales a Szent János Kórházban, és most, a koronavírus-járvány miatti látogatási tilalom idején érthetően még tovább nőtt a népszerűsége. Tory Verát, a kórház koraszülöttrészlegének vezető főorvosát kérdeztük erről.

Legyen most is örömteli a gyermekáldás!

A koronavírus-járvány kevésbé veszélyezteti az egészséges kismamákat és az újszülötteket, ugyanakkor a megfelelő óvintézkedések betartása az ő esetükben is kiemelten fontos. Dr. Végh György, a Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának főorvosa a látogatási tilalom fontossága mellett arról is beszélt lapunknak, hogy milyen módszerekkel próbálják szebbé tenni a gyermekáldás időszakát.

„Ha most kitartunk, akkor talán nyugodt nyarunk lesz”

„Egyre rutinosabban tudjuk kezelni a betegeket, a terápiákat illetően is magabiztosabbak vagyunk” – mondta el lapunknak dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosa a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tapasztalatai mellett arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenézniük a Kútvölgyi karanténkórházban.

Védőmaszk a szakrendeléseknek

Húsz hétre elegendő mennyiségű védőmaszkot adományozott a Hegyvidéki Önkormányzat a Szent János Kórház járóbeteg-ellátó részlegein dolgozóknak. Az átadáson Pokorni Zoltán polgármester bejelentette, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztály tagjait, a 70 év felettieket is ellátja maszkokkal az önkormányzat.

Már ezernél is több idős emberről gondoskodnak az önkéntesek

Egy hét alatt megduplázódott, több mint ezerre emelkedett azoknak az idős embereknek a száma, akiket az önkormányzat szervezésében működő Hegyvidéki Segítő Központ lát el a járványidőszakban gyógyszerrel, élelmiszerrel és meleg ebéddel. Ezúttal egy hölgyet kérdeztünk, aki rendszeresen igényli az ételkiszállítást és a bevásárlást, valamint a több mint kétszáz önkéntes közül hármat kértünk meg arra, hogy beszéljen a tapasztalatairól.

Új szakaszába lép a járvány elleni védekezés

Május 3-a után a védekezés új szakasza kezdődik el, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet az országban – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is az elmúlt napokban.

A szájmaszk felkerült, a póló maradt

A Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályán továbbra is zavartalanul működik a súlyos esetek ellátása, apróbb balesetek esetén a szülők telefonon és e-mailben kérhetnek gyors segítséget – mondta dr. Mona Tamás osztályvezető főorvos. A „pólós doki” a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók mellett arról is beszélt lapunknak, hogy milyen erényre van most a leginkább szükségük azoknak a szülőknek, akik minden pillanatukat otthon, a gyermekeik mellett töltik.

A Szent János Kórház is készül a tömeges megbetegedésekre

Tömeges megbetegedésekre és az elhalasztott műtétek pótlására készül a Szent János Kórház, ahol továbbra is zavartalanul működik a sürgősségi esetek ellátása – mondta el lapunknak dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosa a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfontosabb fejlemények mellett arról is beszélt, hogy miért kell azoknak is kiemelten figyelniük az óvintézkedések betartására, akik teljesen egészségesnek érzik magukat.

„Igyekszünk józanul mérlegelni a helyzetet”

Az idősek támogatására létrehozott Hegyvidéki Segítő Központ önkénteseként Pokorni Zoltán polgármester is részt vesz az ebédkiszállításban. Emellett a napokban személyesen vitt védőmaszkokat a Normafa úti rendelőben dolgozó háziorvosoknak. Ezek apropóján arról beszélgettünk vele, a járványhelyzetben hogyan működik a Hegyvidéki Önkormányzat, milyen módon nyújt segítséget a rászorulóknak, el tudja-e látni védőfelszerelésekkel az egészségügyi és a szociális területen dolgozókat, továbbá beváltak-e a kijárási korlátozáshoz kapcsolódó intézkedések.

Újabb adókönnyítésekről döntött a kormány

A kisvállalati adó kulcsának csökkentéséről, adózási határidők elhalasztásáról és a munkahelyvédelmi bértámogatás kiterjesztéséről is döntött a kormány az elmúlt napokban, ily módon is segítve a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásokat. Az érettségik várhatóan május 4-től május 21-ig tartanak majd, és szinte kizárólag írásban vizsgáznak a diákok.

Anya és lánya együtt küzd a koronavírus-fertőzöttek életéért

Jobban féltem édesanyámat, mint saját magamat – mondja Kozák Orsolya, aki önkéntes diplomás ápolóként édesanyjával, Bíró Katalin egyetemi ápolóval együtt harcol a koronavírus-fertőzöttek életéért a Szent János Kórház III. Belgyógyászati Osztály épületében a COVID-19-pozitív betegek számára kialakított őrzőben.

Két lépéssel a koronavírus-járvány előtt

Tudtuk, és ma már tapasztaljuk is, hogy az új koronavírus az idősebb korosztályt fenyegeti leginkább – mondta dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvosa az újabb COVID-19 izolációs osztály megnyitásáról, a kijárási korlátozás fontosságáról és a járvány utáni időszak feladatairól is beszélt lapunknak.

Gyalog, autóval és biciklivel is érkeznek az önkéntesek

Maradjunk otthon! A járvány miatt immár hetek óta ezt kérik a hivatalos szervek mindannyiunktól, különösen a leginkább veszélyeztetett idősektől. Legtöbbjük így is tesz, sokaknak azonban támogatásra van szüksége ahhoz, hogy el tudja látni magát. A Hegyvidéken több mint kétszáz önkéntes jelentkezett, hogy segít nekik.

Országszerte elrendelték az idősotthonok ellenőrzését

Az egész országban ellenőrzik az idősotthonokat; elhalasztják a népegészségügyi szűrőprogramokat; a kórházi ágyak 60 százalékát felszabadítják; az emberek többsége betartja a kijárási korlátozásokat – járványhírek az elmúlt napokból.

HSK_november_Hegyvidek_ujsag_135x196mmRGB

Segítség a bajban!

Ha Ön idős, mozgásában korlátozott, vagy beteg és nincs segítsége, akkor hívja a Hegyvidéki Önkormányzat Segítő Központját!

Segítség a bajban!

Ha Ön idős, mozgásában korlátozott, vagy beteg és nincs segítsége, akkor hívja a Hegyvidéki Önkormányzat Segítő Központját!

Szent János Kórház: elszánt dolgozók a koronavírus-osztályon

„Olyan, mintha menet közben kellene átépíteni a Trabantot Porschévá.” Ezzel a hasonlattal élt Pokorni Zoltán polgármester, amikor a kormány bejelentette a folyamatos működést igénylő Szent János Kórház centrumkórházzá fejlesztését. A mostani járványhelyzetben nemcsak menet közbeni átépítésre, hanem hirtelen irányváltásra is szükség van. Hogyan tud megbirkózni az intézmény a rendkívüli helyzettel? Erről kérdeztük dr. Takács Péter főigazgatót.

A veszélyhelyzet idején is zavartalanul működik a Szent János Kórház

Továbbra is fogadja az ellátásra szoruló betegeket a Szent János Kórház, de halasztható problémák esetén jobb, ha telefonon konzultálunk az intézménnyel – tanácsolja dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvosa az izolációs osztályon fekvő betegek állapotáról, a hatósági karanténról és az eddigi tapasztalatokról is beszélt lapunknak.

Önkéntesek segítenek a hegyvidéki idős embereknek

Sok idős szorul most segítségre, mert a járványveszély miatt nem mozdulhat ki otthonról, és a családjából, ismerősei köréből sem tud megkérni senkit, hogy vigyen neki gyógyszert, élelmiszert vagy ebédet. Ezért hozta létre az önkormányzat a Hegyvidéki Segítő Központot, amely már több mint kétszáz önkéntessel nyújt támogatást a nehéz helyzetben lévő nyugdíjasoknak.

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a kormány

663 milliárd forintos kezdő pénzügyi kerettel a koronavírus-járvány elleni védekezési alapot hozott létre a kormány, ami a védekezés költségei mellett az egészségügyi dolgozók bérkiegészítésére is fedezetet nyújt. 1345 milliárd forinttal egy gazdaságvédelmi alap is létrejött, ami a meglévő munkahelyek megőrzését, valamint újak megteremtését segíti elő, a család- és nyugdíjasvédelmi program részeként pedig visszaépíti a 13. havi nyugdíjat.

Stratégiai fontosságú az egészségügyi dolgozók védelme

„Nehéz, de ezt most becsülettel végig kell csinálnunk” – mondta lapunknak Felföldi Katalin. A Szent János Kórház ápolási igazgatója kollégáival együtt folyamatosan küzd azért, hogy a karanténkórházban megfigyelt személyek mellett a kórház sürgősségi és krónikus betegellátását is maximálisan megoldják.

A Hegyvidéken is diagnosztizáltak koronavírus-fertőzötteket

A járvány a XII. kerületet is elérte, itt is regisztráltak koronavírus-fertőzötteket – tudtuk meg dr. Nyulasi Tibortól. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvosa lapunknak elmondta, folyamatosan próbálnak egy lépéssel a COVID-19 előtt járni, de kiemelten fontos, hogy az emberek betartsák az óvintézkedéseket.

Minden, amit tudni kell a kijárási korlátozásról

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a kormány kijárási korlátozást vezetett be az országban április 11-ig. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

Elfogadta a parlament a koronavírus-törvényt

Koronavírus elleni védekezésről szóló jogszabály, kijárási korlátozással lassított fertőzésterjedés, ritkított tömegközlekedés, lezárások a Normafán – országos, fővárosi és hegyvidéki hírek a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet harmadik hetéből.

Bezártság, szorongás ellen: legyen célja a napnak, a hétnek!

Kurimay Tamás pszichiáter professzort, a Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum osztályvezető főorvosát kérdeztük arról, hogy lelkileg mit jelent az egyénnek és a társadalomnak az új koronavírus, és milyen szerepe van mentális egészségünknek a megelőzésben. A professzor munkatársaival részt vett annak a gyors előkészítésében is, hogy a László után a Szent János legyen a második budapesti karanténkórház.

Mindenki veszélyeztetett!

Több ezer halálos áldozata van már a világon az új koronavírusnak, amely hazánkat sem kíméli. Magyarországon a fertőzöttek száma száz fölé emelkedett, és sajnos itthon is többen meghaltak a COVID-19 miatt. Dr. Nyulasi Tiborral, a Szent János Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvossal a legfontosabb tudnivalókról, valamint a XII. kerületi karanténkórházakkal kapcsolatos fejleményekről beszélgettünk.

Készültségben az egészségügyi dolgozók

Az egészségügyi dolgozók munkáját veszi semmibe, aki nem veszi ki a részét a járvány terjedése elleni harcból – mondta Németh Franciska, a Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályának ápolója és kommunikációs szakembere, akivel sok más mellett arról is beszélgettünk, mi történhet akkor, ha nem törődünk az óvintézkedésekkel.

A higiénia mindennél fontosabb! – jó tanácsok a mindennapokra

Hányszor mossunk kezet és arcot? Mit tegyünk az utcai ruháinkkal? Hogyan fertőtlenítsünk? Mi a teendő a kiszállított csomagokkal? Kimehetünk-e a szabadba sportolni? Mikor lehet többször használni biztonságosan a mosható maszkokat? Nincs olyan ember az országban, aki ne tenné fel magának naponta többször ezeket a kérdéseket. Megkértük dr. Rákay Erzsébetet, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő higiéniai osztályvezetőjét, hogy foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

Rendkívül fontos a fegyelmezett védekezés

„Ilyen súlyos járványügyi intézkedésre Magyarországon a harminchárom éves praxisom során nem került sor. Sajnos most megtörtént” – mondta lapunknak dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvosa az új koronavírussal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre válaszolt, és arról is beszélt, hogy a Hegyvidéken hogyan készülnek a járványra.

„Itthon is nagy a baj, sokan mégsem figyelnek oda”

A koronavírus elleni harc frontvonalában küzdő egészségügyi dolgozók igazi hősök; azért küzdenek, amire felesküdtek: az emberi élet megmentésére – mondja Németh Franciska. A Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályának ápolójával és kommunikációs szakemberével beszélgettünk.

Hegyvidéki Segítő Központ alakult az időseknek

A koronavírus-járvány okozta fertőzésveszély és a korlátozások miatt sokan maradnak otthon. A gyerekek nem járhatnak iskolába, óvodába, és valójában a legjobb az lenne, ha mindenki, aki megteheti, a minimálisra csökkentené társas érintkezéseit. Ezt elősegítendő a Hegyvidéki Önkormányzat saját hatáskörében korlátozásokat rendelt el, amelyekről dr. Gottfried-Tusor Gabriella jegyzőt kérdeztük.

Lehetőleg mindenki egyedül vásároljon!

Csak 15 óráig maradhatnak nyitva az éttermek, kávézók, üzletek március 17-e óta, kivéve az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat, valamint a dohányboltokat és a benzinkutakat. Az élelmiszerellátás folyamatos, ezzel együtt akadnak olyan termékek, amik nem mindig vannak kint a polcokon. Az egyik üzletbe mi is elmentünk, hogy megnézzük, mit és hogyan vásárolnak a hegyvidékiek.

Fokozottan figyeljünk idős embertársainkra!

A fiatalabb korosztály általában tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel, viszonylag könnyen átvészeli a vírusfertőzést, az időseknél viszont jóval súlyosabb lehet a betegség lefolyása. Megoldást jelenthet a fertőzés elkerülésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott szociális távolság betartása, ami azt jelenti, hogy idegenek ne menjenek 2 méternél közelebb egymáshoz. Ennél is hatékonyabb védekezés, ha az idősek otthon maradnak, és egyáltalán nem teszik ki magukat a társas érintkezések okozta veszélynek.

Tisztelt Hegyvidéki Polgárok!

Közös felelősségünk, hogy megóvjuk szüleinket, nagyszüleinket a koronavírus fenyegető veszélyétől. Sokuk nehezen vagy egyáltalán nem kér segítséget. Ezért arra kérem a kerületben élőket, hogy figyeljenek oda idős társaikra, rokonaikra.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

A világot váratlanul érte az új koronavírus, amely a jelenlegi adatok alapján már több mint 160 országban ütötte fel a fejét, köztük Magyarországon is. A járvány sebesen terjed, a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma folyamatosan nő, kezelési gyógymód, vakcina és védőoltás egyelőre nincs. Most minden a személyes felelősségvállaláson és odafigyelésen múlik. Idős szeretteinket és önmagunkat csak az óvintézkedések és ajánlások betartásával tudjuk megóvni.