Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szelek hava szárnyán érkezik az ünnep

Húsvétkor minden más lesz, mint ahogy megszoktuk. A szeszélyes április, a szelek hava hozza az ünnepet, és a sors szeszélye irányítja, hogyan ünnepelhetünk majd. A nagy családi összejövetelekről ugyan le kell mondanunk, de nem kell a hagyományos jó falatokról, sőt inspirálhat is a sütésre, főzésre egy feledésbe merült néphagyomány. A kalendáriumok szerint húsvét harmadik napján, kedden kezdődik a komázó hét, amely egészen fehérvasárnapig, a húsvét utáni első vasárnapig tart. Valaha ezekben a napokban a jó ismerősök, no meg a párra áhítozó lányok, legények komatálat küldtek egymásnak, amelyet a legjobb ünnepi ételekből állítottak össze. Rakjuk meg hát mi is a komatáljainkat, küldjünk kóstolót, így osszuk meg az ünnepi ízek, falatok örömét mindazokkal, akiket szeretünk!

A „Cziffra-állandó” nyomában

Cziffra György munkásságát sokféle szempontból érdemes kutatni. Koncertek, kiállítások mellett tudományos előadások is helyet kaptak az idei, különleges – online – Cziffra Fesztivál programjában. Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézettel közös műhelytalálkozón kiderült, érdekes szempontok teszik teljessé a világhírű zongoristáról az utókorban élő képet.

Húsvét – Feltámadás – Újjászületés – Örömünnep

A Galéria 12 Egyesület alkotóközössége digitális kiállítással készült a húsvéti ünnepre. A művészek munkái április 30-ig láthatók a galeria12.hu weblapon. A „Húsvét – Feltámadás – Újjászületés – Örömünnep” című tárlathoz Feledy Balázs művészettörténész írt megnyitóbeszédet, az alábbiakban ezt olvashatják teljes terjedelmében.

„Igaz a mondás, hogy soha ne add fel!”

Már háromszoros felnőtt magyar bajnok kajakosnak mondhatja magát Budai Gvendolin, emellett a tanulásban is jeleskedik. A Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjával beszélgettünk, aki március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából megkapta a „XII. Kerület Sportjáért” elismerő címet.

„Nem akartam mást, csak kihozni magamból a maximumot”

Országos bajnok lett többévnyi kihagyás után Boussebaa Aicha, a BVSC 22 éves, barna öves karatésa. Mindezt munka mellett – az egykori világranglista-vezető főállásban lapunk szerkesztőségi titkára. Az újrakezdés nehézségeiről és szépségeiről is kérdeztük őt.

Az itt élők bevonásával készül az új klímastratégia

Hazánkban az elsők között alkotta meg klímastratégiáját a Hegyvidéki Önkormányzat több mint tíz évvel ezelőtt, most pedig egy újabb készül. Miért van rá szükség? Mindenekelőtt erről kérdeztük dr. Pálvölgyi Tamás egyetemi docenst, aki a stratégiaalkotás szakmai folyamatát koordinálja.

Engedélykötelesek az építési konténerek

Itt a tavasz, amit nemcsak a melegedő idő, hanem a közterületeken gombamód megszaporodó konténerek is jeleznek. Az építési törmelék és a lomok tárolására szolgáló eszközök kihelyezése engedélyköteles – aki ezt figyelmen kívül hagyja a pótdíjazás mellett komoly bírságot is kockáztat. Nem érdemes spórolni a közterület-használati díjon, a Hegyvidéki Rendészet ugyanis folyamatosan ellenőrzi az engedélyek meglétét.

A cukorbeteg gyerekek is teljes életet élhetnek

Mint derült égből a villámcsapás, úgy jelentkezhet a diabétesz a gyerekeknél. Dr. Blatniczky Lászlóval, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett gyermekdiabetológussal beszélgettünk az 1-es típusú cukorbetegség első tüneteiről, a kezelési lehetőségekről és arról, hogy a koronavírus-fertőzés nagyobb veszélyt jelent-e a cukorbeteg gyerekek számára.

Kormányhatározat készül Csillebérc rendezésére

Várhatóan a közeljövőben kormányhatározat jelenhet meg, ami előmozdíthatja a csillebérci üdülőterület kusza tulajdonviszonyainak rendezését, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a keskeny ösvények is megújulhassanak rendes csatornával és vízelvezetéssel.

Új társasház épülhet a Böszörményi úton

A képviselő-testület tavaly nyáron hozott döntése alapján lakóházakat alakítana ki az önkormányzat a Böszörményi úti irodaházak helyén. A fejlesztés egyszerre több problémát is megold: mentesül a kerület az elavult épületek milliárdos felújítási költségeitől, az utcaképbe illő, zártsorú és alacsonyabb épülettömeg jön létre, továbbá a környékbeliek által is használható jelentős számú parkolóhely létesül. A tervekről a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. néven megalapított önkormányzati projektcég vezetőjét, Orbán Imrét kérdeztük.

Széles körű támogatással épülhet meg a lombkorona-tanösvény

Hosszas egyeztetéssorozat után példaértékű konszenzus született a zöldszervezetek, civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében. Az előzményekről és megvalósítás további fázisairól Pokorni Zoltán polgármestert kérdeztük, míg a természetismereti bemutatóhely koncepciójáról a tervezőcsapatok vezetőivel, Huszár Andrással és Szelecsényi Balázzsal (Hello Wood Stúdió), valamint Agg Benedekkel (Archabit Kft.) beszélgettünk.