Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ünnepre hangolva – örömzenélés a zeneiskolai növendékekkel

Sánta Márta szolfézstanár számára, aki negyvennégy év után most ment nyugdíjba a Solti György Zeneiskolából, fontosak a karácsonyok. A Németh László- és Életmű Díjjal kitüntetett pedagógus lapunknak arról beszélt: mindig arra törekedett, hogy gyermekeinek és tanítványainak is olyan szép élményt nyújtson az ünnep, mint ami neki megadatott gyerekként.

„Ne csak körülöttünk, a szívünkben is legyen ünnep!”

Az első születésnap, az első nyaralás és persze az első karácsony: ezek a pillanatok mindig olyanok, mintha az embernek újra kellene építenie a teljes életét. Nagy Anna szerint az egyszülős családok számára eleinte minden ünnep torokszorító lehet, ám a megbocsátás és az elengedés képességével a legfájdalmasabb mélypontokon is túljuthatunk. Az Egyszülős Központ kuratóriumi elnökével újrakezdésről, kihívásokról és a karácsony csodáiról is beszélgettünk.

A meglepetés kicsit elválasztja az ünnepet a hétköznapoktól

Festőművész, fotóművész, grafikus. Dolgozott a Pannónia Filmstúdióban, szerkesztett képzőművészeti műsorokat televízióban, volt látványtervező, publikált szépirodalmi lapokban. Kecskeméti Kálmán 80 évesen lett első könyves szerző, és 80 évesen készíti majd el élete első halászlevét is – karácsonykor. Az ünnepről, a könyvéről és ételekről is kérdeztük őt.

Lelkészi szolgálat és családi szokások karácsonykor

Tizenkilenc éve házasok, tizenhét éve élnek a Hegyvidéken, és szolgálnak együtt, egymást támogatva. Keczkó Pál, a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze és felesége, Keczkó Szilvia, aki a Hegyvidék első női parókus lelkésze, mindeközben három gyereket nevelnek. A két nagyfiú 18 és 16, a kislány 12 éves. Náluk a karácsony nem csak családi ünnep, és a készülődés sem csupán az otthon falai között zajlik. A szülőknek feladatuk van, a gyerekek pedig megszokták, hogy másképpen történik minden, mint más családoknál. A meghittség, a szeretet, az egymásra figyelés azonban nem hiányozhat.

A karácsony olyan, hogy az ember a maga képére alakítja

Az év végi időszakban még egy József Attila-díjas író sem dolgozik mindennap, hanem inkább a családi életre, az ünnepre koncentrál. Háy János, a Hegyvidék díszpolgára, akit régi és újabb karácsonyokról kérdeztünk, írásban válaszolt kérdéseinkre.

Látni is tanítson meg az ünnep!

Az ünnep közelebb hoz bennünket egymáshoz, alkalmat nyújt arra, hogy a lényegi jót lássuk meg egymásban – vallja Bodor György, a Zugligeti Szent Család Plébánia plébánosa. Karácsonyra készülődve az advent várakozással teli heteiről, az ünnep misztériumáról és kicsit a gyerekkor emlékeiről is beszélgettünk vele.

Az ünnepet intellektuálisan is meg kell élni!

Nélkülözhetetlen része az ünnepre hangolódásnak és karácsony megünneplésének, hogy ne csak érzelmi élményeket szerezzünk, de intellektusunkat is megérintse az igehirdetés, az istentisztelet – mondta lapunknak Berta Zsolt, a Svábhegyi Református Gyülekezet vezető lelkésze, aki azt is elmesélte, honnan jutott a gyülekezet a mai gyönyörű templomáig.

„Éjszaka szárnyak suhogását hallottam”

Ünnep idején az együttlét, a meghitt beszélgetések a legfontosabbak Beöthy Mária számára. Az Ezüst Ácsceruza- és Podmaniczky-díjas építésznek, szakírónak, a Budapesti Városvédő Egyesület XII. kerületi városvédő csoportja vezetőjének gyerekkorában az olvasás és a rajzolás volt a két kedvenc időtöltése, de mint elmondta, versírásban is jeleskedett, szórakozásul pedig matekfeladatokat oldott meg.

Havas pillanatképek a Zugligetből

Télen, ha leesik a hó, a főváros egyik legszebb helye a Zugliget. Egykor szinte az egész évszakban hólepel borította a környéket, amely a korcsolyázók, szánkózók és síelők igazi fellegvára volt. Fotók és korabeli írások segítségével idézzük fel ezt az időszakot, abban reménykedve, hogy az idén végre megint mi is részesülünk a havazás örömeiben.

Éjfény és Virágbirodalom – egy szebb világ ígéretével

A festői bravúron, a vastagon felvitt színrétegeken és a magasból elénk táruló különleges perspektívákon túl mélyebb jelentésrétegeket is hordoznak Baranyai Levente festményei. A művész reflektál saját korára, társadalmára, a világban zajló eseményekre, szociológiai és filozófiai üzeneteket fogalmaz meg. Két újabb sorozatából év végéig látható kiállítás a Hegyvidék Galériában.

„Nem elég csak tehetségesnek lenni, küzdeni is kell”

Mindig szívesen jön a Normafához a Vasas SC-ben versenyző Tóth Zita, aki az idei pekingi téli olimpián alpesi sízésben képviselte a magyar színeket. Mint azonban kiderült, nem csak az edzések miatt kedves számára a környék. Beszélgetésünkben azt is elmondta, hogy reményei szerint itt tanulja meg hamarosan egy másik sportág fortélyait is.

Kell egy kis meglepetés az ünnepi menüben is!

Karácsonykor a magyar emberek többsége ragaszkodik a hagyományokhoz. Mondhatnánk, féltve őrzi ezeket. A családi összejövetel, a gyertyafényben úszó fenyő, a szépen becsomagolt ajándékok nélkül elképzelhetetlen ez a nap. Van, ahol nemzedékeken keresztül az ünnepi menü is változatlan. A megszokott recepteket mindenki kívülről fújja, az alábbiak most azoknak szólnak, akik hajlanak az újításra, de szeretnék, ha a klasszikus alapanyagok – a hal, a pulyka, az illatos fűszerek, az ünnepi édességek – mégse hiányoznának az asztalról.

Még egyszer a növények jótékony élettani hatásairól

Miért barátaink a fák, a bokrok és a liánok a nagyvárosi életben? Erről tartott előadást dr. Csontos Péter terepbotanikus a Klímabarát Esték programsorozat ez évi utolsó összejövetelén. Bár a téma nem karácsonyi, a bemutatott sok tűlevelű fa mégis adott egy kis ünnepi hangulatot.

Díjat kapott a Zugligeti Általános Iskola

Érzelem és értelem: ez a Zugligeti Általános Iskola titka dr. Bernyák Adrienn szerint. A 130 éves hegyvidéki oktatási intézmény igazgatójával a sikerekről, beteljesült álmokról, megvalósításra váró célokról beszélgettünk, és arra is kíváncsiak voltunk, mit szóltak a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által alapított Családbarát Köznevelési Intézmény díjhoz, amit néhány nappal ezelőtt vehettek át.

Új helyszíneken a MOMkult programjai

Az energiatakarékosság miatt a következő hónapokban több kulturális intézmény bezárni kényszerül, így a MOM Kulturális Központ is. A programok más hegyvidéki helyszíneken kapnak helyet, a közönség tehát a téli hónapokban sem marad kulturális élmények nélkül. Hambuch Gerda ügyvezető igazgatót kérdeztük a változásokról.