Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Pompás ízekkel búcsúzik a nyár

Mögöttünk van egy hosszú nyár, ami a forró napokkal ugyan próbára tett mindenkit, de nem okozott csalódást, ha a számunkra oly’ fontos zamatos gyümölcsökre, ezerarcú zöldségfélékre, salátákra gondolunk, a piros bogyósoktól a kövér dinnyéken, a lédús őszibarackokon át a gyalult tök és a kovászos uborka utánozhatatlan kettőséig. A piac még mindig gazdag, van bőven paprika, paradicsom, cukkini, érik a szőlő, és válogathatunk a szilvából, ringlóból, körtékből. Csupa örömforrás, használjuk ki, amíg lehet!

Ünnepi koncerttel zárul a Cziffra-emlékév

A Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából megrendezett Cziffra-emlékév keretében egy emberként ünnepelte a szakma a jeles zongoraművészt. A közönségsiker is egyértelműen bebizonyította, hogy a romantikus gondolkodásmód újra hódít a klasszikus zenében. Cziffra György nevével sikerült fókuszba állítani a koncerttermekben az improvizatív stílust és a Liszt Ferenc által képviselt előadói attitűdöt. Balázs János zongoraművész vezetésével a jövőben is folytatódnak a jelentős francia, angol, svájci és olasz együttműködések, így az unikális magyar zenei örökség népszerűsítése további nemzetközi színtereken valósulhat meg.

Mi a művészet? Emléktábla Hajnóczy Péter tiszteletére

Az idén lenne 80 éves Hajnóczy Péter Füst Milán-díjas író. Születésnapján, augusztus 10-én tisztelői emléktáblát avattak egykori hegyvidéki lakóhelyén, a Zsámbéki utca 4. szám alatt, ahol 1981-ben bekövetkező haláláig élt és dolgozott.

Egy igazi kultúrtörténeti érdekesség: a svábhegyi vízház

A svábhegyi fogaskerekű-megálló mellett, a Hollós úton áll egy nyolcszögletű, a svájci villák lombfűrészelt díszítőelemeit is felhasználó, faszerkezetű, tornyos ház. A kis épület származását több legenda övezi, utánajártunk, hogy mi igaz ezekből. Cikkünkhöz Gergely Katalin munkáit és segítségét, továbbá a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új időszaki kiállításához készült kutatásokat használtuk fel.

Új kerületi tűgyűjtők

A háztartásokban felhasznált injekciós tűk, fecskendők veszélyes hulladéknak minősülnek, gyűjtésük külön konténerekben történik. A közelmúltban megjelentetett cikkünkben írtunk a XII. kerület egyetlen tűgyűjtőjéről – azóta négy új gyűjtő vált elérhetővé a Hegyvidéken.

Kerti béke az Árnyas úton

Vannak kertek, ahol vibráló színek, kacskaringós ösvények, rafináltan nyírt sövények és változatos növényállomány késztetik felfedezésre a látogatót. A „Kertemben a természet” pályázat egyik díjazottjánál viszont inkább a nyugalom hangulata ragadja magával a szemlélődőt, hogy aztán a békés nézelődésben itt is, ott is finom részletek tűnjenek fel, amelyeket számba venni sem könnyű.

Méhbúcsúztató a Normafánál

Méhészeti ismeretterjesztő programok keretében vehetnek átmeneti búcsút az érdeklődők a telelni induló méhektől szeptember 18-án. A Normafa Kapuja Látogatóközpont és a játszótér közötti méheskertbe jövő tavasszal térnek vissza a hasznos beporzók.

Örök élmények a Mátyás Táborban

A boldog gyerekkorhoz hozzátartoznak a szép emlékű vakációk, amikre aztán szívesen gondolunk vissza felnőttként. Ilyen életre szóló élményeket szerezhettek az idén is a Mátyás király úti önkormányzati napközis tábor vendégei, akiknek az ott töltött idő alatt semmi más dolguk nem volt, mint hogy jól érezzék magukat.

A Hegyvidéken is becsengettek az iskolákban

Megkezdődött a tanév, ami mindig nagy változást jelent a gyerekek életében. Összeállításunkból kiderül, mit gondolnak erről az Arany János iskolába járó alsósok, felsősök és gimnazisták, valamint az is, hogy hol és mennyi új osztály indult szeptemberben.

Terv szerint haladnak az útépítések

Korábban négy nagyobb útfejlesztésről döntött a Hegyvidéki Önkormányzat, a munkák részben vagy teljes mértékben pályázati forrásokból valósulnak meg, ami jelentős megtakarítást eredményez. Ennek is köszönhető, hogy a nyáron több mint 1300 méter út- és járdaszakasz újulhatott meg a XII. kerületben.