Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Legendás precizitás a Csörsz utcából

A Hegyvidék híres gyárát, a Magyar Optikai Műveket és történetét mutatja be az a kiállítás, amely a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben nyílik meg augusztus második felében. A tíz tematikus tablón az üzem ipari termékeiről lehet majd olvasni, és szó lesz a MOM Kultúrházról, a társadalmi és a sportéletről is. A kiállítótér vitrinjeiben különleges műszereket vehetünk szemügyre, így tüzérségi tájolót, teodolitot, vagy éppen egy kevésbé ismert matematikai eszközt, a planimétert. Cikkünkben a MOM Emlékalapítvány kutatói által készített anyagokból válogatva igyekszünk kedvet adni mindenkinek, akit érdekel a téma, hogy látogasson el nyár végén a Lóvasút impozáns épületébe.

Macskaművészet a Hegyvidék Galériában

Egyesek szerint a dorombolásuknak gyógyító ereje van, magával ragadó személyiségüknek pedig csak kevesen tudnak ellenállni. Persze a középkorban erről másképpen vélekedtek. Kilenc élet? Boszorkányság! Akárhogy is, bársonyos talpú kedvenceink ősidők óta fontos szerepet játszanak a mindennapjainkban. A Hegyvidék Galéria CICC! című kiállításán kortárs alkotások nyitnak ablakot a macskák titokzatos birodalmára.

Könnyed nyári esték zenével, tánccal, filmekkel

A tikkasztóan meleg nappalok után igazi felüdülést jelentenek a nyári esték. Nincs is jobb annál, mint kiülni a szabadba, élvezni a frissülő levegőt, eszegetni-iszogatni – és ha ehhez még zene is társul, akkor tökéletes lehet az élmény. Arról, hogy a hegyvidékieknek egész nyáron részük legyen ilyen pillanatokban, a MOM Kulturális Központ és a Hegyvidéki Kulturális Szalon gondoskodott ezúttal is.

Bulgária lelkének allegóriái

A Fekete-tenger egyik legszebb ékköve inspirálta azokat az amatőr művészeket, akik mobiltelefonnal vagy fényképezőgéppel kapták lencsevégre „találkozásaikat Bulgáriával”. A megörökített pillanatok – mesébe illő tájak, kulturális kincsek, építészeti remekművek – megtekintése kellemes perceket ígérnek az ügyeiket intéző hegyvidékiek számára a polgármesteri hivatal folyosógalériáján.

Kukoricázzunk boldogan nyár végéig!

A „kukorica” szavunk valószínűleg a szerb és horvát kukuruz szóból származik, amelynek az eredete ismeretlen. A növényt egész Közép- és Kelet-Európában hasonlóan nevezik. A származási helyét kezdetben Kis-Ázsiának tartották. A „törökbúza” elnevezés is onnan ered, mert miután a spanyol kereskedők elterjesztették a kukoricát az Oszmán Birodalomban, az délről jutott el a magyarlakta területekre. Az erdélyi magyarok ma is így hívják. John Gerard angol gyógynövényszakértő azonban már 1597-ben tisztázta, hogy a kukorica származási helye Amerika. A korábban elterjedt tengeri búza kifejezés is arra utal, hogy a növény a tengerentúlról került Európába.

A zsenge tejes kukorica megfőzve nagyon finom nyári eledel. Az édes szemeket ropogtatva nem is gondolnánk, hogy vitamintartalma miatt is nagyon jó választás lehet. (A-, B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben.) Jelentős B1-vitamin-tartalma miatt boldogságvitaminként is szokták emlegetni. Rendszeres fogyasztásával javul a kedélyállapotunk, és még a depresszió kialakulásának esélye is csökken. Most kezdődik a szezonja, és egészen nyár végéig tart. Itt a lehetőség, hogy boldog napokat éljünk!

Táborozás vízparton, a város szívében

Zöld környezetben és ami talán még fontosabb, vízparton kapcsolódhatnak ki a gyerekek a Hegyvidéki Úszóiskola SportMix táborában – mindössze néhány percre a kerületközponttól, vagy épp a Déli pályaudvartól. A napközis rendszerű sporttáborok mellett intenzív úszótanfolyamokra is járhatnak az érdeklődők a Városmajorban, heti turnusokban, tíz héten át.

Szép fák a Hegyvidéken

A XII. kerületi közterületeken és magánkertekben álló, valamilyen szempontból különleges fákat szeretnék lajstromba venni a Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársai a közeljövőben. Ehhez a hegyvidékiek segítségére is számítanak.

A Hegyvidékig ért a London Bridge

Több tízezer diák jelentkezett az idén is az országos London Bridge háromfordulós angol nyelvi tesztversenyre. Köztük volt a Virányos Általános Iskolába járó Vogel Natalie Mia is, aki a hatodikosok között az első helyen végzett.

„Ha nincs alázat, akkor semmi sincs”

„Érzek valamiféle erőt és biztonságot a lokálpatriotizmusban” – mondta lapunknak dr. Rényi-Vámos Ferenc, aki nemrég megkapta a Hegyvidék díszpolgára címet. A számos nívós díjjal elismert mellkassebésszel a hazai tüdőtranszplantáció elindításáról, kitartásról, empátiáról, indulatokról és hazaszeretetről beszélgettünk, sőt azt is megtudtuk tőle, hogy a megvalósításra váró álmával még több magyar életét lehetne megmenteni.

Magasabb szintre lépő ellátások a Szent János Centrumkórházban

A Szent János Centrumkórház főbejáratánál egyre szaporodnak az útbaigazító táblák. Ezek arról tájékoztatnak, melyik osztályokat kell a továbbiakban a Kútvölgyi-tömb felújított toronyépületében keresnünk. A kórházi egységek korszerű körülmények közé költöztetése már rövid távon is minőségi javulást hoz a betegellátásban, de a hosszú távú fejlesztési koncepcióba is illeszkedik, aminek a megvalósításával egy új, sürgősségi és műtéti tömb jöhet majd létre a centrumkórház Diós árokbéli telephelyén. A most zajló átalakulásról és a további tervekről dr. Ralovich Zsolt főigazgatóval beszélgettünk.

Összetartó közösséggé érlelődött a Böszikert csapata

Mindössze két hónap telt el az első palánták elültetése óta, mégis, mára buján zöldellő területté vált a Hegyvidék első közösségi kertje a Böszörményi úton. Az ágyásgazdák bő termésre számíthatnak, és talán ennél is fontosabb, hogy a Böszikert-csapat összetartó közösséggé formálódott.