Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zöld és gyalogosbarát fejlesztés előtt áll a Böszörményi út

Sokkal több zöld, biztonságos és akadálymentes gyalogosközlekedés, vonzó közösségi terek. Ezt ígéri a Böszörményi út megújítását célzó program, amihez a Hegyvidéki Önkormányzat 2,5 milliárd forint összegű fejlesztési támogatást igényel az Egészséges utcák címmel meghirdetett, európai uniós és hazai forrású pályázaton.

Hatáskörökről vitázott a választás után összeülő képviselő-testület

Noha a június 9-i önkormányzati választás eredményeképpen új vezetése lesz a XII. kerületnek, a mandátumot szerző jelöltek a jogszabály szerint csak október 1-jén léphetnek hivatalba. A szokatlanul hosszú, közel négy hónapos, átmeneti időszak kapcsán számos olyan kérdés merült fel, ami a hegyvidéki képviselő-testület legutóbbi, júniusi ülésén is feszült vitákat szült.

Az átmeneti időszakban is működnie kell az önkormányzatnak

Először tartották az európai parlamenti és az önkormányzati választást egy időben Magyarországon, ezért eddig nem látott hosszúságúra nyúlik az az időszak, amikor még a leköszönő vezetésnek kell intéznie az önkormányzat ügyeit. Ennek ellenére a választáson nyertes ellenzéki képviselők akadályozni próbálták az önkormányzatot az alapvető feladatainak ellátásában – egyebek mellett erről beszélt lapunknak Pokorni Zoltán polgármester, aki reagált a választások óta számos fórumon elhangzó ellenzéki kritikákra és vádakra.

Ha nyár, akkor most is Mátyás Tábor!

Síelés a Normafánál, fürdőzés a medencében, tűzoltós habparti, látványos előadások, kulturális programok, természetjárás, izgalmas játékok, zene, tánc, életre szóló barátságok – kell ennél több egy tökéletes vakációhoz? Július 1. és augusztus 16. között az idén is tartalmas programokkal várja a gyerekeket a Mátyás Tábor.

Díszpolgári címet kapott Füles, az emberszerető fényképész

Tehéntúró, Videoton színes tévé, cséb, azaz csoportos élet- és baleset-biztosítás – csak néhány olyan termék az 1970-es, 1980-as évekből, amiknek az ötletes, derűs plakátképei generációk emlékezetébe vésődtek bele. A feledhetetlen reklámfotók, karikatúrák, valamint számtalan különleges fotóalbum alkotóját, Tóth Józsefet – művésznevén Fülest – a Hegyvidék díszpolgára címmel tüntette ki az önkormányzat.

Kreatív és friss ötletek az idei Árkay-pályázaton

Mi lenne, ha egy kellemes helyen elvégzett online munka után elkészítenénk a saját savanyúságunkat a magunk ültette zöldségekből? Aztán játszanánk egy jót, majd benéznénk a kedvenc workshopunkba? S mindezt egy helyen megtehetnénk – mégpedig a Böszörményi úton? Nos, ez egyáltalán nem lehetetlen, legalábbis a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói szerint, akik ezekkel az ötletekkel indultak el az idei Árkay-pályázaton. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban tartott eredményhirdetés részeként az önkormányzat átadta az Árkay-pályázat díjazottjainak járó elismeréseket, valamint a MOME Építészeti Intézet legjobbnak ítélt diplomamunkája után járó Árkay-díjat.

Hatékonyan működik az egészségügyi alapellátás

Méltán lehet büszke a Hegyvidék az egészségügyi ellátórendszerére, elég csak a háziorvosi és a gyermekháziorvosi rendelők, vagy épp a szakrendelők felszereltségére, kialakítására gondolni. Mindez azonban mit sem érne a munkatársak szakértő és áldozatos munkája nélkül. A XII. kerületi alapellátásban dolgozókat köszöntötte az önkormányzat a hagyományos Semmelweis-napi ünnepségen.

Ki menti meg a gondozót?

Miért annyira megterhelő a demens emberek gondozása, és mit tehetnek a családtagok annak érdekében, hogy ne roppanjanak bele az ápolásba? A többi között erről tartott előadást Devecsery Ágnes, az Észak-budai Szent János Centrumkórház Egészségfejlesztési Irodájának munkatársa a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. A szakember a gondozás lelki aspektusairól, Kocsis Judit, az önkormányzat idősügyi referense pedig a XII. kerületi támogatási formákról beszélt.

Egy lehetséges kortársi atmoszféra

A jelen magyar képzőművészet folyamatairól, a kulturális kormányzat és a szakma által támogatott, felismert trendekről mutat képet a Munkácsy-díjasok évente megrendezett kiállítása a Hegyvidék Galériában. Az alkotásokat szemlélve – mint Feledy Balázs művészeti író fogalmazott a megnyitón – egy lehetséges kortársi atmoszférába csöppenünk.

Nyáron is pezseg a hegyvidéki kulturális élet

Latin virtus, makedón dallamok, amerikai lazaság, gólörömtől hangos szurkolói zóna, izgalmas kiállítások, elgondolkodtató történetek a múltból – ezúttal sem kell messzire menniük a Hegyvidéken élőknek, akár könnyed, akár fajsúlyosabb nyári élményekre vágynak. A XII. kerületi kulturális intézményekben kortól és érdeklődési körtől függetlenül mindenki találhat kedvére való szórakozási lehetőséget.

Nem mind csíp, ami szúnyog!

Kezdődik a vérszívó rovarok inváziója a Hegyvidéken is. Nem kell azonban bezárt ablakok és szúnyoghálók mögé menekülnünk, otthon is vannak lehetőségeink, amikkel hozzájárulhatunk a kellemetlen rovarok számának csökkenéséhez.

Hogyan hűthetjük a környezetünket?

Ha a városban töltjük a forró nyári napokat, akkor még őszintébb érdeklődéssel forgathatjuk a hőmérsékleti változásokkal kapcsolatos vizsgálatok eredményeit. Ezekből kitűnik, hogy egyszerű módszerekkel is elviselhetőbbé tehetjük a fojtogató kánikulai napokat.

Kajszi vagy sárga – melyiket válasszuk?

A címben feltett kérdésre nincs nagy válaszadási lehetőségünk, ugyanis a mesés nevű kajszibarack és az ínycsiklandó sárgabarack egy és ugyanaz. A magyar nyelvbe az őszibaracktól való megkülönböztetés érdekében került a szó elejére a kajszi és a sárga előtag. Ez a napszínű gyümölcs valamikor Közép-Ázsiából indult világhódító útjára, ma pedig már – frissen, dzsemként, aszalva – az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsünk. Némelyik fajtának a magbelét is hasznosítják sütemények készítéséhez, és olajat is sajtolnak belőle, amit a szépségipar használ fel.
A kajszibarack az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs. Magas cukortartalma és savtartalmának harmóniája intenzív aromával párosul. Tekintélyes rosttartalma kedvező étrendi hatású. A friss gyümölcsöknek nagy a karotintartalma, az aszalt kajszi pedig káliumban gazdag.
A háziasszonyok jó része már csak nosztalgiából sem mond le a sárgabarack befőzéséről. A másra nem alkalmas, félig érett, itt-ott még zöldes színű, kemény szemekből különleges savanyúságot is készíthetünk. Az is előfordulhat, hogy szép barackot veszünk, ám kóstoláskor kiderül, hogy az még nem érett. Ilyenkor érdemes akár egy-két üveg erejéig is eltenni ecetesen. Ez az édes-savanyú barack télen szárnyas sültek mellé kitűnő, és változatosságot jelent a megszokott savanyúságok sorában.

Egy tonnát cipelve sprinteltek a magyar serpák a Normafánál

Tíz év szünet után ismét a Hegyvidék volt a helyszíne a Normafa Sherpa Sprintnek. Ezúttal huszonnégyen indultak el az embert próbáló extrémsport-versenyen, hogy nem mindennapi körülmények között, összesen egy tonna súllyal megpakolva teljesítsék a kijelölt távot.

Kispályás „Eb-t” nyertek a magyarok

Ha nem is úgy sikerült a labdarúgó-Európa-bajnokság a magyar válogatottnak, ahogy mindannyian szerettük volna, azért jutott némi vigasz – legalábbis a XII. kerületieknek. A Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. ugyanis ismét „Európa-bajnokságot” rendezett a Városmajori Gimnáziummal szembeni műfüves kispályákon, amin a nyolc induló csapat közül a végén a „magyarok” örülhettek.