Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elő a kosarakat, kezdődhet a gyümölcsszüret!

A gyümölcsszezon kellős közepén vagyunk, már érik a ropogós cseresznye, és szépen nőnek a zöldségek is a kiskertben. Ilyenkor jutalom, ha az ember nagy sétákat tehet a piacon, a zöldek, pirosak, sárgák, lilák, fehérek kavalkádjában. Nyárköszöntő oldalunkon azonban nemcsak a gyümölcsök és a zöldségek játszanak fontos szerepet, ezúttal reflektorfénybe kerül a tojás is.

Amit még nem tudtunk a tojásról

Szakácskönyvet nem azoknak írnak, akik nem tudnak főzni, hanem azoknak, akik tudnak. Tisztában voltak ezzel a régiek is, és szakadatlanul készítették az okosító könyveket, amelyek által a trükkök, fortélyok szájról szájra jártak. Természetesen voltak örökösen visszatérő témák is, mint például a tojással való bíbelődés minden ága-boga – ezekből szemezgetünk most.

Úszóverseny olimpiai bajnok vendéggel

Több mint százötven úszópalánta állt rajthoz a Hegyvidéki Úszóiskola immár hagyományosnak tekinthető tanévzáró versenyén a Városmajor utcai sportközpontban. Korcsoporttól függően négy úszásnemben mérték össze tudásukat a gyerekek, akiknek a teljesítményére Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is kíváncsi volt.

Az orvoslástól a „minden”-ig

Tizedik könyv, 80 év, felvétel a Szépírók Társaságába. Mindezt ünnepelték azok, akik ott voltak Telkes Margit születésnapján, egyúttal új kötetének bemutatóján a Próféta Galériában. A volt gyermekorvos a nyugdíjazása után kezdett el a Magyar Író Akadémia szemináriumaira járni, s fogott bele a novella- és regényírásba.

Mesés kalandok a Lívia-villában

Tréfás játékok, érdekes mesék, kedves pillanatok, interaktív kiállítás és közös éneklések tarkították a Hegyen-Völgyön Mesefesztivált a Lívia-villában. A különleges családi program vendége volt Csukás István Kossuth-díjas író is, akiről beszélgetés közben olyasmi derült ki, amire talán még a rajongói sem gondoltak volna.

Középkori orvoslás Budán

Milyen betegségekkel foglalkoztak, hogyan dolgoztak, mekkora jövedelemre tettek szert Buda középkori gyógyítói? – ezekről is szó esett az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem szezonzáró előadásában. A MOM Kulturális Központban Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője hívta időutazásra a hallgatóságot.

Lótusz, a tisztaság virága

A lótusz nálunk kizárólag a kerti tavak virága lehet, ott is biztonsággal csak nyáron él meg. A nyaralás során viszont nemcsak a kertekben, hanem akár a tányéron is találkozhatunk ezzel a trópusi hangulatot árasztó növénnyel. Egyszerre gyönyörű, egzotikus és kicsit sejtelmes is; fedjük fel titkait!

Hegyvidéki Napok június 10-11.

Idén június 10-11. között várnak minden kedves érdeklődőt a Gesztenyés kertben és a MOM Kulturális Központban a Hegyvidéki Napok elnevezésű programsorozatra. Fellép Freddie, a Random Trip, Halász Judit és a Napra együttes, továbbá lesznek egészségügyi szűrések, mesesátor, ugrálóvár, mászófal, csocsó, főzőverseny, borkóstoló, további koncertek és gyerekprogramok is.

Apró művészek, nagy tehetségek

Az ország minden pontjáról jelentkeztek művésznövendékek az I. Országos Vizuális Alkotó Gyakorlat versenyre, amelyet a Budai Rajziskola szervezett. A győztesek a MOM Kulturális Központban vették át díjaikat.

Hegyvidéki győztes a vitaversenyen

Budai Franciska, a Budapesti Osztrák Iskola diákja nyerte meg az idei Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő magyarországi döntőjét, míg a szintén hegyvidéki iskolába járó Kiss Anna a harmadik helyet szerezte meg a több mint 450 diákot felvonultató versenyen. A győztes a második helyezett Dömötör-Nagy Dórával együtt képviseli majd hazánkat a tallinni nemzetközi fináléban.

Találkozások a Svábhegyi Pünkösdi Búcsún

A Diana parkban minden ott folytatódott, ahol tavaly abbamaradt. A zene kiváló volt, az árusok kedvesek, az ételek és az italok kifogástalanok, a hangulat pedig felhőtlen. Ez is az oka annak, hogy a hegyvidékiek évről évre örömmel térnek vissza a XII. kerület egyik legkedveltebb kulturális eseményére, a Svábhegyi Pünkösdi Búcsúra.

A folyamatos jövő

Az urbanisztika, beleértve a környezetalakítást, más jövőorientált tudományokkal, szakterületekkel együttműködve vezető, integráló, sokrétű tudományegyüttessé kezd válni. A Magyar Urbanisztikai Társaság legutóbbi konferenciájának témája a folyamatos jövő volt.

Segítség zöldtetők kialakításához

A hazai települések közt élen járva a Hegyvidéki Önkormányzat már 2009 óta arra ösztönzi építési szabályzatával a beruházókat, hogy zöldtetőket hozzanak létre az új vagy megújuló épületek lapos tetőin. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján tovább részletezné a zöldtetőkre vonatkozó szabályokat, valamint mintatetőkkel és tanácsadással segítené az építtetőket a témában járatos szakmai szervezet, a Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetségének közreműködésével.

Gyerekbirodalom a Városháza téren

Verőfényes napsütés, vidám zene, sok-sok játék – nem csoda, hogy mindenki teljes élvezettel vetette bele magát a Városháza téren rendezett, három napon át tartó gyereknapi programsorozat forgatagába. Az élményekben gazdag mulatság rengeteg felejthetetlen pillanattal gazdagította a hegyvidékieket.

Bohóctréfák, rendőrautó és úszóverseny a MOM Sportban

Élvezetes családi programokban lehetett része annak a több mint ezer látogatónak, aki úgy döntött, hogy május utolsó vasárnapján, gyereknapon a MOM Sportban tölti az idejét. A vendégek, amellett, hogy sokat játszhattak, a rendőrök és a mentősök munkájába is betekintést nyerhettek.

A globalizáció válsága

Az „Élet a megtelt Földön” címet adta Kerekes Sándor egyetemi tanár annak az elgondolkodtató előadásának, amely a Klímabarát esték című hegyvidéki programsorozat második összejövetelén hangzott el. A baljós számok mellett sokféle nézőpontból beszélt a túlnépesedés és az egyenlőtlen gazdasági helyzet következményeiről, valamint arról is, hová vezet a munkanélküliek unalma a globális társadalomban, továbbá az, ha a robotok elveszik az emberek munkáját.

A Tolsztoj-szobor otthonra talált a Hegyvidéken

Ritkán történik meg, hogy egy teret és egy szobrot egyszerre avassanak fel. A Hegyvidéken mostantól a Tolsztoj tér nevet viseli a Németvölgyi út és a Bürök utca találkozásánál lévő, fákkal teli, kis zöld rész, amelyet az orosz íróóriás fejszobra díszít.

Szülői segítség otthon és online

Mit tehetnek a szülők annak érdekében, hogy megóvják gyermekeiket a digitális világ veszélyeitől? Erre a kérdésre adtak pszichológiai megközelítésű, valamint technikai jellegű válaszokat a Szülői Akadémia legutóbbi programjának előadói: dr. Belső Nóra pszichiáter, Bereznai Gyula, a Magyar Telekom munkatársa, Jakupcsek Gabriella kommunikációs szakértő, dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, prof. dr. Kósa Éva pszichológus és Szily Nóra pszichológus, televíziós műsorvezető, a beszélgetés moderátora.

Új előtető a Csermely Óvodában

Vidám pünkösdi ünnepség kísérte az új előtető átadását a Csermely Óvodában. A fejlesztésnek köszönhetően immár esős időben és tűző napsütésben is a szabadban tartózkodhatnak a gyerekek. Az óvodások védelmét szolgáló építmény példaértékű összefogás eredményeként, részben a szülők anyagi segítségével készült el.

Meghozta gyümölcsét a munka

A Gáborvár Bt. svábhegyi boltja a legjobb hegyvidéki zöldséges a XII. kerületben élők szavazatai alapján. A tulajdonos szerint sikerében szerepet játszott, hogy születése óta a Svábhegyen él, szinte mindenkit ismer a környéken, és persze őt is nagyon sokan ismerik.

A Hegyvidék díszpolgára lett dr. Freund Tamás

„Amikor a nemzetközi Agy-díjjal tüntettek ki, az az országnak is megbecsülést jelentett, a Széchenyi-díj és a Bolyai-díj a munkahelyemnek és a tudományterületemnek is szólt, a XII. kerületi díszpolgárság viszont személy szerint nekem” – mondta dr. Freund Tamás azon az ünnepi rendezvényen, amelyen Pokorni Zoltán polgármester átadta a két éve a XII. kerületben élő neurobiológusnak a Hegyvidék díszpolgára címet.

A sikert megtartani is nehéz

Alig két éve tűnt fel a hazai zenei életben, Freddie máris komoly sikereket tudhat a magáénak. Szombat este 6-tól bizonyára sok olyan dalt hallunk majd tőle, ami immár nagy slágernek számít a zenehallgatók körében.

Bóbita táncra perdül a fűben

Amikor azt látjuk, hogy gyerekek özönlenek a Gesztenyés kertbe, szinte biztosak lehetünk benne, hogy Halász Judit koncertjére igyekeznek. Az idén is így lesz ez – aki a színpad közelében szeretne helyet kapni, jól teszi, ha időben elindul a vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő „Csiribiri” koncertre.

A erdélyi parasztprímás és Jimi Hendrix

Időjárástól függetlenül forró hangulat várható vasárnap délután 6-tól, amikor a Napra együttes lép színpadra. A zenészek pszichedelik-folknak titulálják saját stílusukat – hogy ez mit jelent, megpróbáljuk megfejteni, ám ha most nem is sikerül, a koncertet hallgatva bizonyára megértjük.

Véletlenszerű zenei kirándulás

Igazi zenei „ínyencbomba” robban szombat este 8 órakor a nagyszínpadon. A Random Trip, azaz a jelenleg talán legnépszerűbb hazai improvizatív koncertsorozat keretében neves és közkedvelt zenészek állnak színpadra, és várhatóan fergeteges hangulatot varázsolnak majd.

A Hegyvidéki Napok programjai június 10-11.

Idén június 10-11. között várnak minden kedves érdeklődőt a Gesztenyés kertben és a MOM Kulturális Központban a Hegyvidéki Napok elnevezésű programsorozatra.