Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új év, új fogadalmak: reformok és hagyományok a konyhában

Bár közhelynek számít boldogabb új évet kívánni egymásnak szilveszter környékén, 2020 végén sokan éreztük úgy, hogy most tényleg ránk fér egy komolyabb irányváltás. Jó lenne az óévvel elbúcsúztatni a világjárványt, és visszakapni a régi életünket. S jó lenne, ha az újévi fogadalmak most nem újításokról, hanem „régítésekről” szólnának. Persze a gasztronómiában nem muszáj a múltban ragadni; bár a nagy klasszikusok továbbra is megbízható iránymutatók, nyitottak lehetünk minden új finomságra.

„Szánkón, a tiszta téli levegőn, miként a madár…”

A Hegyvidék adottságai szinte minden korban kedveztek a szabadtéri sportolás szerelmesei számára, mégis talán a 20. század első felében volt itt a legélénkebb a sportélet. Nyaranta teniszezni, golfozni, lovagolni, túrázni lehetett, hóesés után pedig megnyílt a terep a síelők, síugrók, korcsolyázók és szánkózók hadai előtt. Cikkünkben a szánkózás történetét mutatjuk be régi lapok beszámolói segítségével.

Az év fái Magyarországon és Európában

Hagyomány, hogy bemutatjuk az év fáit a Hegyvidék hasábjain, ezzel támogatva a kezdeményezők legalapvetőbb célját: a kiválasztott fajok vagy egyedek megismertetését. Az is egyfajta szokás, hogy megpróbálunk lépést tartani a hasonló szavazások számának növekedésével, így évről évre egyre több korábban ismeretlen növényről eshet szó lapunkban.

A szelektív gyűjtés mostohagyereke: az étolaj

Ha a hulladékgazdálkodás témakörét vizsgáljuk – akár lakossági, akár települési szinten –, akkor a használt olajokról (fáradtolaj, étolaj) esik a legkevesebb szó. Pedig ezeknek a hulladékoknak is megvan a maga ártalmatlanítási és környezetbarát újrahasznosítási útja.

Hogyan etessük jól madarainkat télen?

A címben feltett kérdés új kérdést szül: miért, lehet rosszul is madarat etetni? Sajnos lehet. Persze ez nem ok arra, hogy ne etessünk, inkább ismerjük meg azokat a fő szempontokat, amelyek figyelembevételével kertünk madáretetői ténylegesen az állatok érdekeit szolgálják! Ehhez adunk rövid gyakorlati útmutatót az alábbiakban.

Hivatásos hegyvidéki jazzrajongó

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte nemrég lapunk zenei szakírója, a fél évszázada a Hegyvidéken élő Márton Attila. Vele beszélgettünk a jazz műfaj iránti sok évtizedes elkötelezettségéről, polgári hivatásáról, széles körű érdeklődéséről és sok minden másról.

Döntőt úszna a felnőttek között az YBL reménysége

Egyre több sikeres úszó pallérozódik a MOM Sport uszodájában, ahol nagyszerű körülmények és ambiciózus edzők várják a sportolni vágyó gyerekeket. A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumba járó kilencedikes Rácz Szonjával beszélgettünk, aki az YBL színeiben két számban is dobogón áll az országos ranglistán.

A légtorna önbizalmat ad

Magasan a föld felett, egyetlen karikán lélegzetelállító karikagyakorlatokat mutat be Steixner Zsófia, aki egyre szebb eredményeket ér el légtornászként. Még csak nyolcadikba jár, de mint beszélgetésünkben elmondta, tavaly ősszel már az elit kategóriában lett magyar bajnok, a jövőjét pedig artistaművészként képzeli el.

A magánegészségügynek népegészségügyi feladatokat is el kell látnia

Húszéves a Budai Egészségközpont, amely fontos szerepet játszik a Hegyvidéken nemcsak az egészségellátásban, hanem az egészségnevelésben is, nem mellékesen pedig számos szakterületen világszínvonalú ellátást kínál. A Nagy Jenő utcai egészségügyi intézmény működteti az Országos Gerincgyógyászati Központot is. Önként vállalt népegészségügyi feladataikról és a két évtized tapasztalatairól dr. Varga Péter Pál gerincsebész főorvossal, a Budai Egészségközpont irányítójával beszélgettünk.

A járvánnyal és a hideggel is meg kell küzdenie a szeretetszolgálatnak

Most különösen nagy szükség van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkájára, mivel a koronavírus-fertőzéstől és a téli hideg veszélyeitől is meg kell óvni a fedél nélkül élőket. Aba Csabát, a Krisztinavárosi Hajléktalan Centrum vezetőjét a legnagyobb kihívások és sikerek mellett arról is kérdeztük, mit tehetnek azok, akik segíteni szeretnének krízishelyzetben lévő embertársaikon.

Emléktábla a Maros utcai vérontás áldozatainak

Betegek, ápolók, orvosok, összesen nyolcvannyolc ember neve olvasható azon az emléktáblán, amit az egyik nyilas tömeggyilkosság helyszínén, a Maros utcai rendelőintézet, egykori zsidó kórház udvarán avatott fel közösen a Hegyvidéki és a Budavári Önkormányzat.

Elhunyt Fehér Anna nővér

Elhunyt Fehér Anna nővér, a Hegyvidék díszpolgára, aki a XII. kerületi Vakok Batthyány-Strattmann László Gyermekotthonának vezetőjeként évtizedek óta gondozta a látássérült gyerekeket.

Az első havas hétvége a Normafán

A múlt heti havazásnak köszönhetően a Normafa is fehérbe öltözött, hétvégén pedig, ahogy az ilyenkor lenni szokott, sokan mentek fel a hegytetőre szánkózni, síelni, vagy egyszerűen csak megcsodálni a hófedte erdőt. A látogatók nagy száma nem érte felkészületlenül a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézményt – mondta el lapunknak Mikó Gergely igazgató.

Átfogó kutatás a Hegyvidék fejlesztési lehetőségeiről

A XII. kerület társadalmi, gazdasági, ingatlanpiaci folyamatait tágabb kontextusban is értelmező, a kerületrészekben élők igényeit és a fejlesztési lehetőségeket sokrétűen feltáró kutatási anyagot állított össze egy szakértői csapat a Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából. Az elemzések eredményei számos esetben még a kutatókat is meglepték – ezekről a tanulmány készítésében részt vevő Kocsis János Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke beszélt lapunknak.

Új intézményvezető a János kórház élén

Dr. Ralovich Zsoltot nevezte ki 2021. január elsejével az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő intézményvezetőjévé Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Értékes munkát végeznek a fogyatékossággal élők

Aki már járt a hegyvidéki Bake My Day pékségben vagy az Ízlelő étteremben, tudja, hogy a fogyatékossággal élő emberek értéket teremtenek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, aki bejelentette: a kormány ebben az évben soha nem látott mértékben támogatja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.

Írásban tartott közmeghallgatást az önkormányzat

A járványhelyzet miatt, a korábbiaktól eltérően, írásos formában hirdetett közmeghallgatást a Hegyvidéki Önkormányzat a múlt év végén. A számos kérdésből és válaszból – amelyek mind megtalálhatók az önkormányzat honlapján – kitűnik, hogy a XII. kerületben élőket mostanában leginkább a parkolással, közlekedéssel összefüggő problémák, valamint a zöld területekkel kapcsolatos témák foglalkoztatják.

Terv szerint halad az egészségügyi dolgozók beoltása

A Hegyvidéken is megkezdődött az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni védőoltása. Az eddigi tapasztalatokról és a legfontosabb tudnivalókról Janecskó Mária főorvos, a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb oltóközpontjának vezetője beszélt lapunknak.