Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Méz, méz, de milyen méz?

Az influenzaszezon kezdetén a forró teával együtt előkerül a spájzból a mézescsupor is. A méz fontosságáról, a jó mézről és a fajtamézek optimális felhasználásáról beszélgettünk Dombi Nándor méhésszel, méhegészségügyi felelőssel, népművelővel, aki a kezdetektől állandó szereplője a hegyvidéki termelői piacnak.

A tébolydától az onkológiai intézetig

Száz éve, 1921 áprilisában nyílt meg a kerület egyik legendás hírű egészségügyi intézménye, a Siesta Szanatórium. Nemzetünk kiemelkedő költője, a Nyugat nemzedékének meghatározó alakja, Babits Mihály itt szenderült örök álomra nyolcvan éve, 1941 augusztusában. A kettős évforduló kapcsán felelevenítjük a Ráth György utca és a Kék Golyó utca sarkán működő szanatórium előd- és utódgyógyintézményeinek történetét, ami egyben a magyar egészségügy históriájának fontos fejezete is.

Harmincéves a Sas-hegy Védő Egyesület

A Sas-hegy legértékesebb részei szigorú természetvédelmi oltalom alatt állnak, a környező területek védett pufferzónaként szolgálnak. Abban, hogy a hivatalosan korábban nem védett zöld területek megmaradtak, oroszlánszerep hárult az egyik első ilyen civil szervezetként harminc éve megalakuló Sas-hegy Védő Egyesületre. Az évforduló alkalmat ad a visszatekintésre és az erőgyűjtésre, erről is beszélgettünk Kugler-Bedő Imolával, az egyesület elnökségi tagjával.

Megszűnik a Kútvölgyi úti hulladékgyűjtő

A hosszabb ideje tarthatatlan viszonyok és a környékbeli intézmények panaszai miatt a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája kénytelen kezdeményezni a Kútvölgyi úti szelektív hulladékgyűjtő sziget megszüntetését. A konténereket várhatóan november elején viszi el az FKF Zrt.

„Zanzásított korrajz” – Németh Andrea születésnapi kiállítása

Érvek és képek címmel nyílt meg Németh Andrea önálló kiállítása a Galéria 12 Kávézó és Borbárban. Az idén a 75. születésnapját ünneplő fotóművész az életművéből válogatott, de mint elmondta, a felvételek egy része a jelenlegi lelkiállapotát tükrözi.

Székelyföld ismerős őszi ízei

Az itthoni mellett a minket körülvevő, magyarlakta vidékek konyháival is szeretnénk megismertetni olvasóinkat. Kárpátalja után utunk ezúttal a székely vidékekre vezet, amelyek ételei olyannyira ismertek és kedveltek szerte a Kárpát-medencében, hogy sok fogás már a nevében is utal az eredetére. Elég csak a székely káposztára, a székely töltött káposztára vagy a székely lakodalmi húslevesre gondolni.

„A sebesség olyan élményt ad, amit nehéz nem megkedvelni”

A sebességet és a meredek lejtőket szereti leginkább a sízésben Fockt Lili. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákja fiatalkora ellenére máris igyekszik átadni a tudását, segédedzőként gyerekekkel foglalkozik a Fogarasi Síiskolában.

Megelőzéssel a mellrák ellen

Európában a 35 és 59 év közötti nők körében a mellrák a leggyakoribb halálok, holott a betegség esélye harminc százalékkal csökkenthető lenne rendszeres szűréssel és az időben megkezdett terápiával. Erre hívja fel a figyelmet a „Rózsaszín október” nemzetközi kezdeményezés, amihez az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő mammográfiás szűrési akcióval kapcsolódott. A mellrák elleni küzdelemről dr. Nahm Krisztinával, az egészségügyi intézmény radiológus osztályvezető főorvosával beszélgettünk.

Élete a kutatás: díszpolgári címet kapott Roska Botond

A Nobel-díj várományosaként tekintenek kollégái Roska Botond neurobiológusra, aki korszakalkotó sikereket ért el az általa kidolgozott látás-visszaállító terápiával. Csodaszámba menő eredményeivel nemcsak a szakmájában, hanem a szülőföldjén is elismerést vívott ki: a jelenleg Svájcban élő, de a XII. kerülethez ezer szállal kötődő professzor a „Hegyvidék Díszpolgára” címet vehette át.

Ünnepi megemlékezés október 23-án

Tisztelettel meghívjuk az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának tiszteletére rendezendő ünnepi megemlékezésre 2021. október 23-án 10 órakor a MOM Kulturális Központ színháztermébe.