Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Savanyú káposzta nem csak a spórolós napokra

Jó okunk van rá, hogy mostanában egyre inkább takarékoskodjunk. Ha épp a főzésen jár az eszünk, nem véletlen, hogy elsőként az olcsó káposztára, különösen a savanyúra gondolunk. Ez talán az egyetlen olyan élelmiszer, amivel az ember „kijavította” a természetet. Erjesztéskor ugyanis megjelennek a B12-vitamin felbecsülhetetlen értékű molekulái – ez a vitamin felelős a szellemi és mentális frissességünkért, a csontok, izmok erősítéséért, elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez és ezáltal a sejtek oxigénellátásához, semlegesíti a zsírok egy részét, és hosszan lehetne sorolni. Kifejezetten jó hatással van a hangulatunkra, a stressztűrő képességünkre is. Azt, hogy még az íze is kitűnő, nekünk, magyaroknak, nem kell bizonygatni, hiszen konyhánk híres a savanyú káposztás fogásokról. Ám hogy nem kifogyhatatlan, azt a következő receptekkel szeretnénk igazolni.

A „Hegyvidék főutcája”, a Böszörményi út (V.)

A Böszörményi út egyik impozáns épülete a Beethoven utca sarkán álló református templom. A telek előbb egy gazdag üzletemberé volt, majd egy gyönyörű villában vendéglő és kávéház működött, táncparkettel, bridzsklubbal, kerthelyiséggel. Végül a Budahegyvidéki Református Egyházközség vette meg a helyet. Az ott felépült templom az elmúlt években szinte teljes külső-belső megújuláson esett át, új tornyot is kapott. Az alábbiakban felelevenítjük a Claridge éterem tündöklését és gyors bukását, valamint a református templom létrejöttének történetét.

A hegyvidéki nemzetiségi önkormányzatok közmeghallgatásai (II.)

A koronavírus-járvány miatt egyévnyi kihagyással tartottak ismét közmeghallgatásokat a Hegyvidéken működő nemzetiségi önkormányzatok 2021 végén. Az érdeklődők arról kaptak képet, hogy a helyi közösségek mivel foglalkoztak az utóbbi időben, és milyen terveik vannak a következő időszakra.

A pillanat szépsége – természetes fényben

Tóth László István rajzoló, animátor, a Kecskemétfilm projektvezetője, társproducer. Hivatását kiegészíti a fényképezés, amihez a motivációt az építészet geometriai formáinak, vagy a természet egyes részleteinek megfigyelése és rögzítése adja. A napfény keltette vetületek világa a kedvenc témái közé tartozik; ennek továbbgondolásaként jöttek létre tükrözött, szimmetrikus, absztrakt alkotásai, amelyek a valós részletek látványán túl egyfajta misztikus tartalmat is hordoznak. Az alkotóval a MOMkult Reich Károly Lépcsőgalériáján február 13-ig látható kiállítása kapcsán beszélgettünk.

„Gyorsnak, erősnek és bátornak kell lenni”

Fedettpályás és szabadtéri felnőtt magyar bajnoknak mondhatja magát rúdugrásban Nagy Marcell, aki a tavalyi U20-as Eb-n az ötödik helyen végzett. A Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium végzős diákja már előre tekint: szeretné megdönteni példaképe, a legendás Szerhij Bubka rekordjait, és világversenyen felállni a dobogóra.

Áldás vagy átok a kölcsönroller?

Nagy kérdés: a többség számára lehetőség a sok kölcsönözhető elektromos roller a Hegyvidéken, vagy inkább az utcákat elborító és közlekedési akadályt is jelentő, kéretlen hulladék része? Utánajártunk.

Film készült a „mecseki láthatatlanokról”

A nagyrészt még mindig felderítetlen vidéki ‘56 egyik legizgalmasabb történetéről, a mecseki szabadságharcról lebbenti fel a fátylat a Láthatatlanok című dokumentumfilm, amelynek február 21-én este 6 órakor a MOM Kulturális Központban lesz a budapesti díszbemutatója. A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához kapcsolódó eseményen egykori résztvevők visszaemlékezései által ismerhetjük meg az országban legtovább kitartó „mecseki láthatatlanok” gerillaharcát. A filmről a szerkesztő, dramaturg, Sashegyi Zsófia mesélt nekünk, aki mintegy nyolc éve lapunk munkatársa.

Klímatudatossági pályázat felsősöknek

Online versenyt indít a Hegyvidéki Önkormányzat a kerületi általános iskolák 5–8. osztályos tanulóinak. A feladat: megismerni az éghajlatváltozás okait, veszélyeit, és ötleteket felvonultatni a változás lehetséges irányairól. Mindezt kreatív formában megjelenítve, csapatverseny keretében, értékes díjakért. Az érintettekhez szólunk alább.

Az év rovara az óriás énekeskabóca

Az óriás énekeskabóca két okból is megérdemli figyelmünket. Egyrészt egyik hazai élőhelye a budai hegyvidék, másrészt a nyári hónapokban nehéz nem észrevenni a jelenlétét. Bár a termetes rovart kevesen látják szemtől szemben, mediterrán nyaralásokat idéző hangja betölti kerületünk zöldövezeti részét.

Az év fája a nagylevelű hárs

Lassan megszokottá válik, hogy minden év elején megismerjük azokat a növény- és állatfajokat, amelyek az adott esztendőben kicsit több figyelmet kapnak. Az idén a fafajok versenyében a nyilvános közönségszavazásból a kerületünkben is honos nagylevelű hárs került ki győztesen.

Ősi ideák kortárs hangon

Az ábrázolás és az absztrakció határán egyensúlyoznak Koszorús Rita és Dóra Ádám művei. Nem a valós látványt, hanem annak vízióját, a maguk vizuális világán keresztül átszűrt és feldolgozott „élményt” rögzítik a képalkotás során. Kompozícióik elsősorban építészeti és tájfestészeti elemekből épülnek fel, a természet motívumaiból, valamint strukturális mintákból, töredékekből hoznak létre izgalmas faktúrákat. Overlaps/Átfedések című kiállításuk a Cziffra100 Emlékév és a Cziffra György Fesztivál rendezvényeként nyílt meg a Hegyvidék Galériában.

A vers és a magasfeszültség – 100 éve született Nemes Nagy Ágnes

Országos rendezvénysorozatot, valamint Irodalmi Karaván címmel irodalmi roadshow-t indított Juhász Anna szervezésében a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum abból az alkalomból, hogy 100 éve született Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő. A MOM Kulturális Központban „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100 címmel havi irodalmi est indul, és további programok, köztük irodalmi séták, pódiumbeszélgetések is szerepelnek az ez évi kínálatban.

Életmentő injekciók az önkormányzattól bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak

Egy budapesti iskolában mogyoróallergia okozta súlyos reakciók miatt a napokban rosszul lett és életét vesztette egy hétéves kisfiú. Az eset nyomán a Hegyvidéki Önkormányzat úgy döntött: a XII. kerületi bölcsődék, óvodák és iskolák számára speciális adrenalininjekciókat biztosít, amik anafilaxiás sokk esetén életet menthetnek.

Folytatódó oltási akció

Az átoltottság további növelése és a koronavírus-járvány újabb hullámának megfékezése érdekében februárban is minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton oltási akciót szerveznek a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben. Ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet felvenni az oltást.

Vándorkiállításon a modern építészet legjava

A Hegyvidék modern építészete a két világháború között címmel vándorkiállítást állított össze a Budapesti Városvédő Egyesület XII. kerületi csoportja az önkormányzat támogatásával. A tárlat megnyitóján Pokorni Zoltán polgármester és Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is részt vett, akik az egykori Istenszeme fogadó sorsáról is beszéltek.

Közösségi egyeztetés kezdődik az Istenszeme fogadó jövőjéről

A Haggenmacher-villa, azaz az egykori Istenszeme vendégfogadó – amely arról is nevezetes, hogy 1837-ben onnan hurcolták börtönbe Kossuth Lajost – több mint húsz éve áll üresen a Zugligetben. A fővárosi önkormányzat privatizálta volna a hatalmas, közel negyvenezer négyzetméteren elterülő ingatlant, ám Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár indítványára a kormány élt az elővásárlási jogával, és megszerezte a műemléket, hogy az közösségi tulajdonban maradva megújulhasson. A különleges hely jövőbeli funkciójáról, az Istenszeme-tó remélt helyreállításáról és további hegyvidéki, felújításra váró műemlékek sorsáról Pokorni Zoltán polgármesterrel beszélgettünk.

Változás a háziorvosi ellátásban!

A Budapest XII. kerület Böszörményi út 20-22. szám alatti felnőtt háziorvosi rendelő orvosai 2022. február 1-től új helyszínen, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő (ÉKC) - Kútvölgyi úti szakrendelőben (Kútvölgyi út 4. II. em.) várják betegeiket!