Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Újra itt az újkrumpli!

Aligha van jobb nyár eleji „ételélmény”, mint az apró, ropogósra sült újkrumpli. Sütni könnyű, tisztítani kevésbé, ám ha vegyszermentesen termelt biokrumplit veszünk, akkor még ezzel sem kell nagyon vesződni. A krumpli a legjelentősebb tápanyagforrásunk, a benne lévő összetett szénhidrát, a keményítő lassan bomlik le a szervezetünkben, ezért lassan emelkedik a vércukorszintünk, közben feltöltődünk energiával, javul a koncentrálóképességünk. Ha pedig már unjuk sütve, készítsünk belőle salátát, friss zöldségekkel, zöldfűszerrel gazdag köretet, vagy kánikulai napokon üdítő, hideg levest, ami kaporral fűszerezve és tejföllel, enyhe ecettel pikánsra ízesítve méltó párja lehet a hideg gyümölcsleveseknek! Az egrest köszmétének, pöszmétének, piszkének is nevezik, de bármi is a neve, tény, hogy a legsavanyúbb gyümölcseink egyike, viszont rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen szilíciumban. Egreslepény készítésére több okunk is lehet: például ha valami ritka édességet szeretnénk az asztalra tenni, vagy ha sok egresünk van, vagy ha ami van, az nem elég érett.

„Jeges! Itt a jegeees!”

Egyre melegebb napok köszöntenek ránk, ilyenkor mindig megnő a kereslet a hideg, jeges italokra a vendéglátóhelyeken. Ez így volt régen is, annyi különbséggel, hogy akkor még nem álltak rendelkezésre hűtőgépek. Az egyetlen igazi megoldást a jégvermek jelentették, azokhoz pedig jeget kellett szállítani. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új időszaki kiállításához kapcsolódva ezúttal a budai jégszállítás történetét mutatjuk be különböző beszámolók és régi újságcikkek segítségével.

Füles-rajzok Pikantériából

„Apámnak köszönhetem az egészet” – beszélt „rajzolási mániája” kezdetéről Tóth József Füles a Galéria 12-ben látható új kiállítása megnyitóján. A Balázs Béla-díjas fotográfus, képszerkesztő, reklám- és illusztrációs fényképész Útirajzok Pikantériából címmel mutat be válogatást a karikatúráiból.

Egy csepp hegyvidéki víztörténelem

A forrásokban gazdag Hegyvidék az egyetlen olyan budai kerület, aminek nincs Duna-parti része, ugyanakkor itt mindig is létfontosságú szerepet játszott a víz – erről is mesél a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új időszaki kiállítása a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. Nemcsak kerületünk vizes helyeit, vízgyógyintézeteit vagy a Duna-víz-árusokat ismerhetjük meg közelebbről, hanem a régmúlt idők tisztálkodással, mosással kapcsolatos szokásaira is rácsodálkozhatunk.

„Az innováció fókuszában a jövő áll”

Mostantól nemcsak fenntarthatóbb, de gazdaságosabb is lesz a Semmelweis Egyetem Pető András Karának működése. Az 1,1 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően az eddiginél sokkal méltóbb, korszerűbb és kényelmesebb épületben végezhetik mindennapi munkájukat az intézmény dolgozói, hallgatói.

Az első magyar karbonsemleges egyetem lesz a MOME

Bolygónk és a természet védelme, a klímaváltozás megállítása és visszafordítása közös ügyünk. Ma már egyre több ember, cég, ipari és gazdasági szereplő, szervezet, alapítvány, nevelési és oktatási intézmény kötelezte el magát a „zöld” gondolkodás és cselekvés mellett. Itthon is. A Hegyvidéken működő és az utóbbi években kiemelten a fenntarthatóságot szem előtt tartó Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) azt vállalta, hogy 2030-ra Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézménye lesz. Erről kérdeztük Böszörményi Nagy Gergelyt, a MOME alapítványi elnökét.

Lezajlott a bölcsődei felvétel

Komoly feladat elé állította a Hegyvidéki Önkormányzatot az idei bölcsődei felvétel, ugyanis a férőhelyeket meghaladó volt a jelentkezések száma. Végül sikerült megoldást találni, így valamennyi jogosan igénylő gyerek felvételt nyert valamelyik XII. kerületi intézménybe.

„A hagyomány csak akkor marad fenn, ha megéljük”

Sváb ínyencfalatok, helyben sütött rétes, kézműves portékák és színvonalas színpadi produkciók várták az idei Svábhegyi Pünkösdi Búcsú vendégeit. Természetesen nem hiányozhatott a sramlizene sem, és a családokra is gondoltak a szervezők: a Budapest Hegyvidék XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület és a Jókai Klub közös rendezvényén számtalan vidám gyerekprogram, koncertek, bábelőadások, népi játékok színesítették a kínálatot. Az utolsó napon a résztvevők a Hősök emlékművénél rótták le tiszteletüket.

Új központ a szociális dolgozóknak

A korábbinál családiasabb, még könnyebben megközelíthető helyre költözött a Hegyvidéki Szociális Központ. Az immár a Városmajor utca 16. szám alatt működő intézmény számára nemrég egy televíziót ajánlott fel a Soroptimist International helyi csoportja.

A siker íze – hároméves a Hegyvidéki Ízlelő

Különleges étteremmel gazdagodott a XII. kerület 2019-ben. Ekkor nyitotta meg kapuit a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Hegyvidéki Ízlelő, ahol az étlapon a finom fogások mellett a szeretet és az elfogadás is a specialitások között szerepel. Mészáros Andreával, az éttermet létrehozó Kék Madár Alapítvány ügyvezetőjével beszélgettünk, aki az elmúlt három esztendő kihívásairól és sikereiről mesélt, desszertként pedig azt is elárulta, hogy a hegyvidéki gyerekek körében igen népszerű lett a Hisztéria.

Ötvenmillió forint a védett értékek megújítására

Minden eddiginél több pénzzel, összesen ötvenmillió forinttal támogatja a védett építészeti értékek helyreállítását a Hegyvidéki Önkormányzat. Az idei értékvédelmi pályázaton már a 2021 őszén területi védelemben részesített épületek tulajdonosai is részt vehettek, akik éltek is a lehetőséggel – az érintett házak közel húsz százaléka kért támogatást a felújítási munkákra.

Új kiállítóhely épül a Jókai-kertben

Megújul a Jókai-kert és benne a Steindl-villa, ez utóbbi a jövő ősztől új természetismereti kiállítóhelyként várja a látogatókat. A munkálatok idején is túlnyomórészt nyitva tart a kert, kivéve egy nyári, nagyjából négyhetes időszakot, amikor le kell majd zárni a területet.