Újra itt az újkrumpli!
Aligha van jobb nyár eleji „ételélmény”, mint az apró, ropogósra sült újkrumpli. Sütni könnyű, tisztítani kevésbé, ám ha vegyszermentesen termelt biokrumplit veszünk, akkor még ezzel sem kell nagyon vesződni. A krumpli a legjelentősebb tápanyagforrásunk, a benne lévő összetett szénhidrát, a keményítő lassan bomlik le a szervezetünkben, ezért lassan emelkedik a vércukorszintünk, közben feltöltődünk energiával, javul a koncentrálóképességünk. Ha pedig már unjuk sütve, készítsünk belőle salátát, friss zöldségekkel, zöldfűszerrel gazdag köretet, vagy kánikulai napokon üdítő, hideg levest, ami kaporral fűszerezve és tejföllel, enyhe ecettel pikánsra ízesítve méltó párja lehet a hideg gyümölcsleveseknek! Az egrest köszmétének, pöszmétének, piszkének is nevezik, de bármi is a neve, tény, hogy a legsavanyúbb gyümölcseink egyike, viszont rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen szilíciumban. Egreslepény készítésére több okunk is lehet: például ha valami ritka édességet szeretnénk az asztalra tenni, vagy ha sok egresünk van, vagy ha ami van, az nem elég érett.