Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Űrbéli tájak a Hegyvidék Galériában

Ismét különleges, nehezen beskatulyázható tárlatnak ad otthont a Hegyvidék Galéria. Az Unknown III. Bereznai Tamás és Deim Balázs kiállítássorozatának egy újabb állomása, a fiatal alkotókhoz ezúttal Drégely Imre fotóművész csatlakozott.

A madárvilág lenyűgöző sokszínűsége fotókon

Leginkább a hétköznapi ember számára szabad szemmel nem nagyon érzékelhető, gyors pillanatokat szereti megörökíteni Tóth László természetfotós. A polgármesteri hivatalban látható „Nézz madárnak” című kiállításán bemutatott felvételei ezekből idéznek fel jó néhányat.

A légytől a Pokol-szárnyig – Rófusz Ferenccel

Hogyan változtatta meg egy apró rovarról szóló néhány perces animációs film a készítője életét? Rófusz Ferenc Oscar-díjas alkotásáról, A légyről, a megvalósítás nehézségeiről, elköltözésről és visszatérésről is mesélt előadásában a Szalonegyetem vendégeinek.

"Szárnyakat kaptam apától"

Kuba, Svájc, Finnország, Korea – néhány távoli hely, ahol a számos díjjal elismert Ezüst Gy. Zoltán bemutatta már a munkáit. A 60. születésnapját ünneplő képzőművész most visszatért hozzánk, a Hegyvidékre, hogy átélhessük a mítoszok vonzását. A Galéria 12 Kávézó és Borbárban látható kiállításának megnyitóján váratlanul egy vendég is méltatta az alkotót és édesapját.

Lila, avagy vörös – eljött a káposzta ideje

November közepe van, ilyenkor akár már arra is gondolhatunk, hogy nemsokára jönnek az ünnepek. Elkezdhetünk tervezgetni, kinek mit ajándékozunk, aztán óhatatlanul az eszünkbe jut, hogy mindez mennyibe kerül majd. Egyszóval takarékoskodni kellene. Számba vesszük a lehetőségeket, köztük azt is, hogy a hasunkon is lehetne. Ha belegondolunk, nem is elvetendő ötlet: kevesebb hús, több zöldféle, ezek között akadnak kevésbé drágák. Itt vannak mindjárt a káposztafélék, köztük a méltatlanul háttérbe szoruló lila, avagy vörös káposzta, amelyből remek saláták, köretek, akár levesek is készülhetnek. Ráadásul még a színe is jókedvre deríti az embert. A káposztafélék a sok C-vitaminon kívül nagy mennyiségű folsavat is tartalmaznak, ami igencsak hasznos azoknak, akiket gyakori stressz ér. Itt az ideje: együnk sok lila káposztát!

Felnőttek között lett futamgyőztes az YBL úszója

Olimpiai és világbajnokok álltak rajthoz a Duna Arénában rendezett 2023-as Úszó Világkupa-sorozat döntő állomásán. A rangos viadalon futamgyőzelemmel tette le névjegyét Szentmihályi Boróka, aki a MOM Sportban működő YBL Waterpolo Club színeiben versenyzik. Az alig 15 évesen a felnőttek között nagyszerűen szereplő sportolóval beszélgettünk.

Jobbak a hazai superfoodok!

Fenntarthatóság szempontjából a Hegyvidéki Ízlelő ott van a fővárosi éttermek elit klubjában. Erről is beszélt a superfoodokról szóló előadásában Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője a Klímabarát Esték legutóbbi találkozóján.

Kisbusznyi adománycsomag kárpátaljai gyerekeknek

A hegyvidékiek gondoskodó támogatásának köszönhetően a kárpátaljai gyerekek már magyarul is olvashatnak olyan könyveket, amik eddig nem, vagy csak ukrán nyelven voltak elérhetők számukra. Ezt az a kisbusznyi adománycsomag tette lehetővé, amelyet Fonti Krisztina alpolgármester vitt két kárpátaljai település, Nagydobrony és Bátyú iskoláiba.

Áldozatot hozni szeretetből, önzetlenségből

“Bárcsak ma is így gondolkodnánk, bárcsak ma is úgy élnénk az életünket, hogy keressük, kivel tehetünk jót!” – mondta Horváth Zoltán kanonok, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia plébánosa Apor Vilmos boldoggá avatásának huszonhatodik évfordulóján. A koszorúzással egybekötött megemlékezésen a püspökről elnevezett téren a hit, a megbocsátás és a szeretet erejéről is példaértékű történeteket hallhattunk.

Zugligeti találkozások Petőfi Sándorral

Petőfi Sándor élete több ponton is kapcsolódik a Hegyvidékhez. Korábban már írtunk arról, hogy híres portréit a Városmajorban élő Barabás Miklós készítette; hogy Buda ostroma idején járt a svábhegyi Óra-villában; hogy a Vadászudvar vendéglőben is étkezett; valamint arról, hogy feleségével, Szendrey Júliával élete egyik legszebb napját a Zugligetben töltötte, ahol két verset is írt. Ezúttal két kevésbé ismert történetet elevenítünk fel Kánya Emília írónő és Balázs Sándor író visszaemlékezései segítségével.

Szakmai díjat kapott a hegyvidéki szociális munkás

Az önkormányzat a Hegyvidéki Családsegítő és Gyermekjóléti Központ révén gondoskodik arról, hogy a XII. kerületi polgárok megfelelő szociális, gyermekjóléti, ifjúsági, közösségi pszichiátriai, pszichológiai és mentálhigiénés szolgáltatást kapjanak. Az intézmény munkatársával, Nyulas Katalinnal beszélgettünk abból az alkalomból, hogy nemrég a szociális munka gyakorlati oktatásáért járó Ohly Éva-díjat vehette át az ELTE TáTK Kari Tanácstól.

Az önkormányzat segít azoknak, akiknek gondot okoz a téli fűtés

Gondoskodni azokról, akiknek nehézséget jelent a téli rezsiszámla kifizetése – ezért hozta létre a Hegyvidéki Önkormányzat a tavaly bevezetett téli rezsitámogatást. Ennek célja a hideg hónapokban megemelkedő kiadások okozta gondok enyhítése. A támogatás november végéig igényelhető.

Maradjon a Hegyvidék olyan biztonságos, mint most!

A Hegyvidék az egyik legbiztonságosabb kerület a fővárosban, ám tenni kell annak érdekében, hogy ez így is maradjon. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk a gyerekekre, fiatalokra leselkedő veszélyekkel, például a drogok területén. Ennek feltérképezésére a Hegyvidéki Önkormányzat átfogó kábítószerügyi felmérést tervez a középiskolások, továbbá a 7–8. évfolyamos általános iskolások és szüleik körében.

Ne engedjünk be senkit hívatlanul a lakásba!

Az idősek biztonsága kiemelten fontos az önkormányzatnak. Ezért a rendőrséggel együttműködve az ünnepek előtt erőteljes tájékoztatókampány kezdődik a XII. kerületben, mivel ebben az időszakban az idősek, különösen az egyedül élők, kiemelt célpontjai lehetnek a házhoz járó csalóknak.

Elismerés a gondoskodásért

Az idősekért, a családokért, a hátrányos élethelyzetbe kerülő polgárokért mintegy kétszáz szakember dolgozik a XII. kerületi szociális ágazatban. Őket köszöntötték és díjazták az idén is a gondoskodás, azaz a szociális munka napján.

Több ezer méter út újult meg

Minden évben jelentős útfejlesztésekkel, járda- és lépcsőépítésekkel járul hozzá a kerületi közlekedésbiztonság javításához a Hegyvidéki Önkormányzat. Évekkel ezelőtt ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy a kommunális adóbevételeket erre a célra fordítja. Arról, hogy pontosan milyen út- és járdaszakaszok újuljanak meg, a civilekből álló Hegyvidéki Útfejlesztési Testület dönt. A legutóbbi ülésen az idei, már elkészült beruházásokról és a várható fejlesztésekről esett szó.

Emlékezzünk!

2023. november 4. | 17:00
Hegyvidéki Önkormányzat előtti tér