Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rácsodálkozni az ízek örömére

Sokak számára visszatérést jelentenek ezek a hetek. Visszatérést az életbe, a normál kerékvágásba, visszatérést a hagyományos konyhai rutinhoz, a jól ismert menükhöz, és visszatérést az ízekhez, amiktől egy időre tízezreket elszakított egy eddig nem ismert vírus. Olyan ez, mint amikor a fekete-fehér film egyszerre színessé válik. A lényeg mit sem változik, az élmény mégis összehasonlíthatatlan. Vannak, akik az egész életüket ízek nélkül élik le. Most, hogy ráirányultak a reflektorok ennek a fajta észlelésnek a jelentőségére, már tudjuk, hálát adhatunk azért, ha birtokában vagyunk az ízlelés képességének. Használjunk hát ki minden napot, amíg élvezhetjük az élet színeit!

Acélszobrok, acélképek, arctöredékeket ábrázoló objektek

Majoros Áron Zsolt szobrai sajátos hidat képeznek a klasszikus archaikus plasztikai gondolkodás és a napjainkat megújító, layerekből építkező képi-téri szemlélet között. Az Influence/Hatás című kiállítás, amely hosszú idő után végre ismét személyesen látogatható a Hegyvidék Galériában, három műcsoportra fókuszál. Erről is beszélgettünk a szobrászművésszel.

Fokozatosan újraindul a Hegyvidék kulturális élete

A Hegyvidék kultúraszerető közönsége régóta várja, hogy újra személyesen látogathassa közkedvelt helyeit, válogathasson a gazdag programkínálatból, rendszeresen járhasson klubfoglalkozásokra, előadásokra. Az újranyitás fokozatosan történik. A koronavírus ellen védett emberek a szabadidős létesítmények beltéri szakmai szolgáltatásait vehetik igénybe. A járványügyi előírások hétről hétre változhatnak, ezért az aktuális információkért érdemes folyamatosan követni a honlapokat (amelyek címei programajánlónkban is megtalálhatók). A nyitásról és a közeljövő terveiről a kulturális intézmények vezetői beszéltek.

Papp Laci, „a dinamitöklű magyar”

Kilencvenöt éve született Papp László háromszoros olimpia bajnok ökölvívó, a 20. század egyik legismertebb magyar sportolója, aki számos szállal kötődik a Hegyvidékhez. Az 1940-es években a MOM alkalmazottjaként kezdett el bokszolni az ökölvívó-szakosztályban, majd a 60-as években a XII. kerületbe költözött, és több mint negyven évig élt itt. Sportolóként és edzőként gyakran a Normafán és környékén tréningezett, ahol kifejlesztette edzésmódszerét, aminek ikonikus része volt a favágás és az erdei terepfutás. Halála után a Hegyvidék posztumusz díszpolgára lett, szobra a Gesztenyés kertben áll. A korabeli újságcikkekben, online forrásokban és Kő András Papp Laci című könyvében olvasható visszaemlékezések alapján elevenítjük fel a nagy sportember életét.

„A rajtkövön állni fantasztikus dolog!”

Fokozatosan szeretne egyre jobb úszóvá válni Plumpton Milán, aki 13 évesen már az országos ranglista legjobbjai közé tartozik. A Kós Károly Ének-zene Emelt szintű Általános Iskola tanulója beszélgetésünkben elmondta, hogy nem címekben gondolkodik, számára maga a sport jelenti a kihívást.

A mi szeretve gyűlölt akácunk

Az akác egyszerre áldott és átkozott növényünk. Van, ahol irtják mint invazív, kéretlen jövevényt, máshol a hasznaiért ültetik. Kerületünkben, kertjeinkben sincs ez másképp. Nem él velünk évezredek óta, mégis a zenénk, irodalmunk, kultúránk elvitathatatlan része. A méze pedig csak a miénk!

Mentsük meg együtt a rajzó méheket!

Több tucat méhcsalád kezd új életet a Hegyvidéken is a tavaszi, kora nyári időszakban. Ezek az egyébként ártalmatlan rajok komoly riadalmat tudnak okozni, egy szakember számára azonban rutinfeladat a befogásuk. Erről beszélgettünk Gábor Zoltán méhésszel.

Gyorsabb, olcsóbb, élvezetesebb lesz a Bubi

Hét év után megújul Budapest közbringarendszere, a Bubi. A kölcsönzés egyszerűbb és olcsóbb, a tekerés pedig gyorsabb és könnyebb lesz, azaz minden lényeges elemében használhatóbbá és élvezetesebbé válik ez a környezetbarát és egészséges közlekedési alternatíva. Talán még a XII. kerület is jól jár vele!

Súlyos kockázatokkal járhat az elhízás

„Az elhízás problémája 2025-re várhatóan a világ összes országát érinti majd, és minden ötödik embernek 30-nál is magasabb lehet a BMI-indexe” – hívta fel a figyelmet egy nemrég megjelent kutatásra dr. Polyák Annamária diabetológus, endokrinológus. A Szent János Kórház II. Belgyógyászati–Diabetológiai Osztályának vezetőhelyettesét a túlsúllyal járó egészségügyi kockázatokról, a stresszevésről és a divatdiéták veszélyeiről kérdeztük, és arra is választ kaptunk, hogy mi az eredményes és tartós fogyás titka.

„Mélyen hiszek a párbeszéd és a vita erejében”

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár bejelentette, elfogadja Pokorni Zoltán felkérését, és a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje lesz a 2022-es országgyűlési választáson. Hogyan tud a hegyvidékiek szolgálatára lenni? Mi lesz a Szent János Kórházzal, a Városmajorral vagy épp a fogaskerekű vasúttal? Mit gondol a politikai konfliktusokról? Egyebek mellett ezekről is beszélgettünk a fővárosi politikussal, aki – mint fogalmazott – Budapestnek köszönheti az életét.

Nem csak a hegygerincen halad a Normafa felújítási programja

Szakítani kell azzal a nézőponttal, hogy a Normafa egyenlő a hegygerincen futó sétánnyal: ez egy hatalmas terület a Zugligettől Budakesziig, a Széchenyi-hegytől a Szépjuhásznéig – magyarázta beszélgetésünkben Pokorni Zoltán, hogy miért hoznak létre a völgyben is vonzó attrakciókat a látogatók számára. A fejlesztéseket nemcsak térben, hanem időben is „széthúzza” az önkormányzat, a Hegyvidék polgármestere szerint ugyanis látogathatatlanná válna a környék, ha egyszerre zajlana az összes építkezés.