Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Keserű, mégis szeretjük!

A komlóról mindenkinek a sör jut az eszébe. A növény hosszú hajtásai itt tekeregnek közöttünk, talán már honfoglaló eleink előtt megérkeztek, hogy aztán meghódítsák előbb a kontinens apátságait, később pedig a sörgyárakat.

Parlagfű: mindenki ismeri, de nem könnyű ráismerni

Örömteli, hogy évről évre kevesebb bejelentés érkezik a parlagfűvel kapcsolatban. Nem dőlhetünk azonban hátra, mert sajnos az allergiások számának alakulásában még nem látszik ez a tendencia.

Az extrém szárazság miatt pusztulnak a fenyők

A Hegyvidék utcáit járva rengeteg kiszáradt fenyőt lehet látni a kertekben. A lehangoló látvány hátterében a tavalyi szárazság és egy kártevő áll – de vajon kell-e félteni az életben maradó tűlevelűeket, és mit tehetünk a lábon száradó fatorzókkal?

Budapest leghíresebb fája

Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Normafa. Nincs még egy olyan nevezetes fa a fővárosban, de talán az egész országban sem, aminek az emléke közel száz évvel az elpusztulása után is fennmaradt volna, és élénken élne az emberek tudatában. Vajon minek köszönheti a népszerűségét, hogyan és miért jött létre a számtalan róla szóló legenda? A Normafa történetét jártuk körbe, ezúttal egy kicsit másképp, öt kérdést feltéve és a lehető legpontosabban megválaszolva.

Eddig nem látott grafikák a folyosógalériában

Az 1947-ben Franciaországban letelepedő Thuronyi István a keresztény festészet egyik jeles képviselője, azonban munkássága jelentős részét világi témákat feldolgozó művei teszik ki. Ezekből ad ízelítőt a XVII. Ars Sacra Fesztivál programsorozat részeként rendezett kiállítás a polgármesteri hivatal folyosógalériájában, ahol a művész hazánkban most először látható alkotásai is helyet kaptak.

„Tele kertem zsályával…”

Nem öregszik meg az, akinek zsálya nő a kertjében – tartja a szólás. A növény latin neve, a salvia is ezt látszik igazolni, eredője a salvere ige, ami annyit tesz: meggyógyít. Virágénekeink, népkölté­szetünk kincsei közt se szeri, se száma a zsályát dicsérőknek, valahogy mégis feledésbe merült. A Földközi-tenger mentén, különösen Dalmácia karsztvidékén sok helyütt ma is vadon nő. Jellegzetes illatú, meghatározó aromájú fűszernövény, ezért ne vigyük túlzásba a használatát, mert kesernyés utóízt eredményezhet. Mértékkel – különösen ha egy kevéske rozmaringgal házasítjuk – friss vagy száraz leveleivel szinte bármilyen ételt megbolondíthatunk, a sültektől a leveseken át a főtt tészták ragujáig.

A népgyógyászat szerint levele leforrázva kiváló gyógyítója a száj- és to­rokbetegségeknek, a bélhurutnak, emellett a változókori hőhullá­mok kellemetlenségeit is képes enyhíte­ni. Markáns ízével segíti az emésztést, főleg zsíros ételek esetében, ezért ér­demes kövér húsokkal, sertéssel, marhá­val, libával házasítani. Leveleit közvetle­nül virágzás előtt kell leszedni, szárítva tárolni, kiváló molyűző.

Síszövetség: ha nincs hópótlás, nincs síelés

Hóágyú nélkül nincs sísport, és ez a kijelentés nemcsak Magyarországra, hanem szinte egész Európára igaz. Erről beszélgettek a szakemberek a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter által szervezett szakmai fórumon a Normafa Látogatóközpontban, ahol a Normafánál újraindított síélet is szóba került.

A közös játék élményével ünnepelt a Hegyvidék

Szent Mihály ünnepén pásztortűzzel és tánccal búcsúztunk a nyártól, másnap, október első napján pedig a MOMkult kertjében, valamint a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban köszönthettük az őszt. A Gesztenyenap koncertekkel, kreatív játékokkal, lóversennyel, parasztgolffal, kosaras körhintával, titkos kerttel és megannyi különleges programmal várta a hegyvidékieket, akik az idén is átélhették a közös élmények csodáját.

Esőben is ünnepeltek a svábhegyiek

Kicsit hűvös volt, az eső vigasztalanul esett, de ez sem szegte kedvét a svábhegyi terményünnepen megjelenő vendégeknek. A megannyi mosolygó gyerek és felnőtt a Diana park helyett ezúttal a Szent László Közösségi Házban tapsolt a zenés-táncos műsorszámoknak, és vett részt a hagyományos kenyérszentelésen.

Iskolát teremtett a művésztanár

Tanítványai közül sokan csak Mózesként emlegették Bakonyi Mihály festőművészt, a Tamási Áron iskola művésztanárát, aki az idén lenne kilencvenéves. Tiszteletére most márványtáblát avattak az oktatási intézményben.

Telt ház a Hegyvidéki Egészségnapon

Régi igazság, hogy a betegségek legjobb ellenszere a megelőzés, amihez az egészséges életmód mellett a rendszeres orvoshoz járás, a szűréseken való részvétel is hozzátartozik. Ebben segít minden évben az idén már huszonnegyedik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Egészségnap, amin beutaló nélkül lehet elvégeztetni a legfontosabb egészségügyi állapotfelméréseket. Érdeklődőből ezúttal sem volt hiány, megtelt az eseménynek helyet biztosító MOMkult, ahol fél nap alatt több száz ingyenes vizsgálatot végeztek el a legkülönfélébb orvosszakmák képviselői.

Esszencia a jövő évi Cziffra György Fesztiválon

A Cziffra György Fesztiválnak óriási szerepe van abban, hogy a legendás zongoraművész munkássága és emléke a magyar kultúra részévé válhatott. A Hegyvidékhez, a MOMkulthoz ezer szállal kötődő, 2024. január 18-a és február 25-e között immár kilencedik alkalommal sorra kerülő rendezvénysorozatban szokás szerint több műfaj, művészeti ág kedvelői is megtalálhatják a számukra legérdekesebb programokat.

Jó ember, nagyszerű építész: díszpolgár lett Skardelli György

A szakma és a közönség elismerését egyaránt kiérdemlő különleges épületek, köztük a „kavicsnak” becézett Budapest Sportaréna, a Puskás Aréna és az MVM Dome terveit is jegyző Skardelli György kapta meg a Hegyvidék díszpolgára kitüntető címet. Az elismeréssel járó oklevelet Pokorni Zoltán polgármester adta át a MOM Kulturális Központban rendezett avatóünnepségen.