Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egyéni fejlesztés és folytonosság úszásban és vízilabdában

Csupán néhány év áll mögöttük, de már ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy a MOM Sport uszodában otthonra találó YBL-SWIM Team úszói és vízilabdázói, valamint a SOTE utánpótlás-pólócsapata beverekedjék magukat korosztályuk legjobbjai közé. Mindkét egyesület az alapoktól építkezik, és várja a versenysport felé kacsingató gyerekek jelentkezését.

„Szinte még levegőt is egyszerre veszünk”

Korosztályos világ- és Európa-bajnoki címekkel is büszkélkedhet Dostal Flóra, aki már számos akrobatikus rock and roll világversenyen képviselte a magyar színeket. Mint a Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja elmondta, azon dolgozik, hogy a felnőttek között is hasonló sikereket érjen el.

Virágos a május, zöldellnek a primőrök

Május első vasárnapjához, az anyák napjához hozzátartozik a virágcsokor és a torta – miért ne lehetne most kivételesen a kettőből egy? Az ehető virágokkal díszített sütemény különleges meglepetés, a legvégén le is írjuk a titkát.

„Ásványvízzel mosakodni” – vízhiány a Svábhegyen

A Svábhegy mindig is híres volt a középkori forrásairól, ennek ellenére a vízhiány folyamatosan gondot okozott a környéken. Még a komolyabb vízellátási rendszer kiépülése után sem szűnt meg teljesen a probléma, amit Jókai Mór újságcikke és korabeli lapok írásai is bizonyítanak.

Kilenc évünk maradt megállítani vesztébe rohanó világunkat

A hegyvidéki intézmények évről évre csatlakoznak a Föld napjához kapcsolódó kezdeményezésekhez, szóval és tettekkel is védik életadó bolygónkat. A járványhelyzet miatti korlátozások lehetetlenné tették az idei kampányok megvalósítását, pedig a környezet és a természet még a tavalyinál is jobban igényli a segítséget.

A lakosság segítségével készül a klímastratégia

Közös ügyünk az éghajlatváltozás és a hatásai ellen való védekezés. A kerületi klímastratégia a lakókörnyezetünk élhetőségének fenntartása érdekében végzett kezdőlépés, ami a későbbi feladatokat is meghatározza majd. Csak széles körű kerületi összefogással születhet meg!

Átalakítja a hegyvidéki kulturális intézményeket az önkormányzat

Hatékonyabbá, átláthatóbbá és gazdaságosabbá tenné működésüket, ennek érdekében az önkormányzat átalakítja a XII. kerületi kulturális intézményeket. A jogutód nélkül megszűnő Virányosi Közösségi Ház feladatait a MOM Kulturális Központ és tagintézményei veszik át. Erről kérdeztük Hambuch Gerdát, a MOMkult ügyvezető igazgatóját.

Születésnapjára készül a Hegyvidéki Kulturális Szalon (2.)

A XII. kerületi kulturális és közösségi élet egyik kiemelt színtere a Hegyvidéki Kulturális Szalon, amely az idén ünnepli a 10. születésnapját. Ebből az alkalomból beszélgettünk Menyhárt Évával, a szalon vezetőjével. Interjúnk első része előző lapszámunkban olvasható, ezúttal a születésnapi készülődésről és a Szalon10 programsorozatról kérdeztük őt.

Új parkoló, megújuló járdák

Járdafelújítások zajlottak a Hegyvidék több pontján az elmúlt hetekben. Már ismét járhatnak a gyalogosok a Stromfeld Aurél út 30–42., a Hollósy Simon utca 29. és a Kiss János altábornagy utca 45–49. előtti szakaszokon, ahol a botlásveszélyes térkő burkolatot és a hibás aszfaltot javították ki a munkások. Ugyanez vár a Margaréta utca járdájára, amelynek folyamatban van a rekonstrukciója.

Búcsúzunk Monspart Saroltától

Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, a Hegyvidék díszpolgára.

Megújul a Jókai-kert és a Steindl-villa

Megmenekül a pusztulástól és újjászületik a Jókai-kertben álló Steindl-villa. A romos épület rekonstrukciójával egyúttal új látogatóközpontot hoz létre a terület kezelője, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Óvodakóstolgató

Mik az óvodába lépés feltételei, hová és hogyan lehet beiratkozni, mikortól kötelező? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre ad választ minden évben az Óvodakóstolgató elnevezésű rendezvény, amelyet a járványhelyzet miatt az idén nem tud megrendezni a Hegyvidéki Önkormányzat. Ezért a Hegyvidék újság részletes tájékoztatást ad a XII. kerületi óvodákról és a legfontosabb tudnivalókról, hogy megkönnyítsük az óvodaválasztást a szülők számára.