Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hűsítő és ízletes fogások a forró nyári napokra

Tikkasztó reggelek következnek, kánikula és jó esetben a megérdemelt pihenés: délutáni szieszták, családi együttlétek, vízpart, túrák, utazások. Fellélegezhetünk kissé az elmúlt év után. Aki csak teheti, megragadja majd az alkalmat, hogy nagyobb társaságot hívjon össze, mert a jó ételek úgy ízletesek igazán, ha a fogyasztás élményét megoszthatjuk azokkal, akiket a legjobban kedvelünk. Ezúttal néhány ötlettel szolgálunk az ilyen együttlétek menüjének összeállításához.

„…azt szeretném, ha így beszélnél: emberül!”

Dr. Oszvald Péter a hazai aneszteziológia és intenzív terápia doyenje. Több mint ötvenéves szakmai múltja, osztályvezető orvosi tapasztalata és orvossá válásának története most egy szép kiállítású kötetben olvasható, amely több szempontból is különleges. Könyvét, amelyet Madarassy István Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész munkái díszítenek, főhajtásnak szánta a koronavírusjárvány alatt dolgozó minden rendű és rangú egészségügyi dolgozó és önkéntes előtt. Egy-egy példányt kapott is belőle az összes hazai és székelyföldi mentőállomás és intenzív osztály.

Labdarózsát minden kertbe!

Nehéz megmondani, hogy Bálint Ágnes klasszikus meséje tette híressé a fehér virágú labdarózsát, vagy a pompás pomponos növény öregbítette a Reich Károly által megrajzolt kutya jó hírét. Talán nem is fontos – mindenesetre ezúttal csak a kertjeinkben pompázó díszcserjéről ejtünk szót.

Újra nyitva a Budakeszi Vadaspark

A kényszerű szünet után végre ismét fogadhatnak látogatókat a Budakeszi Vadaspark két- és négylábú lakói. A már jól ismert és kedvelt látnivalók mellett sok újdonság várja a vendégeket.

Erdőfejlesztés a jövőnkért

A Hegyvidék egyik kevésbé látogatott, ám annál értékesebb erdőrészletének távlatos fejlesztése valósult meg nemzetközi összefogásban. A kirándulók magasabb szintű kiszolgálása mellett a cél az értékes erdő mint életközösség és élőhely feljavítása.

Puskás Öcsi, Sándor Csikar és a többiek

Már javában tart a 16. labdarúgó Európa-bajnokság, a vírushelyzet miatt egy év késéssel a szokásos menetrendhez képest. Más okból is különleges a mostani fociünnep, mivel ez az első alkalom, hogy nem egy vagy két ország, hanem szerte Európában több város – köztük Budapest is – otthont ad mérkőzéseknek. Ebből az alkalomból idézünk fel néhány labdarúgással kapcsolatos hegyvidéki történetet.

Búcsú az egyszer használatos műanyagoktól

Végleg eltűnik az életünkből a szinte már az észrevétlenségig megszokott műanyag tárgyak egy része. Ezzel a lépéssel Magyarország felzárkózik az Európai Unió többi országához.

„Maradunk, akik voltunk” – 30 éves a FeGE

Az idén ünnepli megalakulása harmincadik évfordulóját a Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes, közismert nevén a FeGE. A zenekar állandó résztvevője az Apor Vilmos téri templom hétvégi miséinek, zenével, énekszóval gazdagítja a liturgiát. Az együttest vezető Hernády Balázzsal beszélgettünk.

„A szőnyegen mindenki egyenlő, és nincs legyőzhetetlen ellenfél”

A cselgáncs az ellenfelek kölcsönös tiszteletén alapul, és a cél sohasem a támadás, vagy a sérülés okozása, hanem az önvédelem – mondja a többszörös magyar bajnok Ötvös Patrik. A Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban az idén végző diák hosszú távra tervez kedvenc sportágában, és fő célja, hogy eljusson az olimpiára.

Egészségügyi dolgozók kaptak díjat

Az egészségügyben 24 órás a szolgálat. Tudtuk ezt korábban is, a vírushelyzet azonban mindenki számára nyilvánvalóvá tette, mennyire fontos és pótolhatatlan munkát végeznek a szakemberek. Erről is beszélt a Semmelweis-nap alkalmából megrendezett ünnepségen Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester, aki személyesen adta át az önkormányzati díjakat a XII. kerületi alapellátásban részt vevő dolgozóknak.

Vidám óvodai búcsúpillanatok

A tavalyihoz hasonlóan az idei nevelési év sem a szokványos módon zárult az óvodákban. A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt elrendelt több mint egy hónapos lezárás és az újraindítás után fennmaradó korlátozások átalakították az életet. Noha az összes nagyobb rendezvényt le kellett mondani, azért az óvodavezetők és kollégáik mindent elkövettek annak érdekében, hogy színt vigyenek a nyári szünet előtti utolsó hetekbe, a ballagók számára pedig emlékezetessé tegyék a búcsút.

A Normafáról indult az évnyitó zarándoklat

Az Esztergomot Máriagyűddel összekötő Magyar Zarándokút idei első zarándoklatát a Normafától indította útjára Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester. A rendhagyó „évnyitón” a nyomvonal mentén lévő települések vezetői adják át egymásnak a zarándokút zászlaját, ezzel is támogatva a kezdeményezést.

Az Év Családbarát Kórháza lett a Szent János Kórház

Az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő elnyerte az Év Családbarát Kórháza címet, emellett több programjával a Családbarát Kórházi Innovációk szakmai díjat is megkapta a Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pályázatán. Az elismerések hátteréről Sebők-Tóth Katával, az intézmény PR- és marketingmenedzserével beszélgettünk.

Latin-amerikai fasor a Normafánál

A nemzetek közötti barátság jelképeként latin-amerikai országok budapesti nagykövetei fákat ültettek el a Normafánál Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel és Fürjes Balázzsal, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral közösen. A növények melletti kis táblákon az egyes országok nagy költőitől, íróitól, nemzeti hőseitől származó idézetek olvashatók.

Egyre több a hulladék a hegyvidéki erdőkben

Sokáig abban a hitben ringattuk magunkat, hogy a hagyományosan polgári lakóövezetként ismert Hegyvidék felette áll az illegális szemétlerakás problémájának. Az elmúlt közel másfél év azonban eloszlatta a hiú ábrándokat, mert a szemétkérdés nemcsak megjelent, hanem makacsul meg is maradt a XII. kerületben. Rózsa Zoltánt, az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodájának vezetőjét kérdeztük a helyzetről és a lehetséges megoldásról.