Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A többség támogatja a kötelező védőoltást

A napokban bejelentett kormányzati intézkedés, miszerint az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz a koronavírus elleni oltás, különös aktualitást ad a Budai Kérdések címmel másfél hónappal ezelőtt elindított kérdőívnek. Ennek egyik kérdése ugyanis éppen arról szól, hogy a budai polgárok egyes szakmákat érintően, vagy akár a lakosság teljes körében tennék-e kötelezővé a COVID-oltást. A felmérés eredményéről Fürjes Balázst, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselő-jelöltjét kérdeztük, aki Pokorni Zoltán polgármesterrel közösen kérte ki a budaiak véleményét.

„A betegeket és az egészségügyi dolgozókat is meg kellett védenünk”

Rendkívül gyorsan terjed és emberéleteket követelhet – a koronavírus miatt szinte pillanatok alatt megváltozott az életünk. A külföldi történéseket látva pedig okkal tarthattunk attól, hogy a betegeket gyógyító és ápoló egészségügyi dolgozók is elkapják a fertőzést. Ezért is volt kiemelkedően fontos a kórházi óvintézkedések precíz kidolgozása, szigorú betartása. A járvány elleni védekezés kihívásairól a nemrég Semmelweis-gyűrűvel elismert dr. Rákay Erzsébetet, a Szent János Kórház Kórházhigiénés Osztályát vezető főorvost kérdeztük.

„Soha nem felejtjük el egymást”

A koronavírus-járvány miatt a hazai kórházakra is hatalmas nyomás nehezedett, ezért több egészségügyi dolgozót átvezényeltek a COVID-ellátás frontvonalába. Demeter Veronika, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ápolója nyolc hónapon át a Szent János Kórház csapatával együtt küzdött a pandémia kihívásaival. A tragédiákkal teli időszak megpróbáltatásairól kérdeztük őt.

Rég volt ilyen kevés fertőzött a János kórház COVID-osztályán

Mennyire hatékony a Sinopharm-vakcina? Mi lesz, ha Magyarországot is eléri a koronavírus negyedik hulláma? Kell-e számítanunk az egészségügyi szakdolgozók tömeges felmondására? Következmények nélkül élvezhetjük a nyári vakáció örömét? Ahogy az lenni szokott, dr. Nyulasi Tibor, a Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos ismét őszintén válaszolt a koronavírussal kapcsolatos kérdéseinkre.

„A beoltottaknak nincs okuk az aggodalomra”

Felelőtlenség lenne bárkinek is azt gondolnia, hogy neki nincs szüksége az immunitásra, mert elég, ha mindenki más beoltatja magát – figyelmeztet dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos az elektív műtétek újraindítása, a részleges látogatási tilalom feloldása és az indiai mutáns veszélyei mellett arról is beszélt lapunknak, hogy szerinte tartanunk kell-e a koronavírus negyedik hullámától.

„Ezt nem akarom ismét átélni!”

Folyamatosan nő a beoltottak száma, ennek köszönhetően egyre kevesebb az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzött. Már zajlanak a régóta várt felújítási munkálatok a Szent János Kórházban, és hamarosanteljes kapacitással működhetaz ellátási rend. Dr.Nyulasi Tibor, a Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvosszerint a járvány még jó ideig velünk marad, mint mondja, minden az oltási hajlandóságon múlik. Ezúttal az újrakezdéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról kérdeztük őt.

Közterületeken már nem kötelező maszkot viselni

Pünkösdre a beoltottak száma elérte az ötmilliót, a kormány így feloldotta a járványügyi korlátozások nagy részét. Véget ért a kijárási tilalom, az üzletek, vendéglátóegységek, szabadidős létesítmények bármeddig nyitva tarthatnak, az egyéni és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás megszűnt. A közterületeken már nem kötelező maszkot viselni, továbbá a másfél méteres távolságtartási szabály sincs érvényben. Ugyanakkor változatlanul szükség van a maszkra a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, emellett a bevásárlóközpontokban még figyelnünk kell az egymás közti távolságtartásra.

Az első oltás még nem ad teljes védettséget

A hétvégéken sincs megállás a Kútvölgyi úti oltóponton. Folyamatosan érkeznek az emberek, ami jó, mivel a beoltottságtól is függ, mikor lesz végre újra normális életünk. Dr. Janecskó Mária, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő kútvölgyi oltóközpontjának szakmai koordinátora elmondta, hogy ők eddig a Pfizerrel és a Szputnyik V-vel oltottak, de napokon belül a kínai Sinopharm is bekerül az oltási programjukba.

Lépésről lépésre újraindul az ország

A megjelent kormányrendelet szerint a négymilliomodik beoltott után a kijárási tilalom kezdete egy órával későbbre, azaz éjfélre módosul, az üzletekben pedig este 11-ig vásárolhatunk. A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket újra lehet látogatni védettségi igazolvánnyal. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak, edzőtermek, uszodák. Sportrendezvényekre is mehetünk az igazolvány birtokában.

„Mindegyik vakcina jobb a koronavírusnál”

A járvány végéig azoknak is be kell tartaniuk az óvintézkedéseket, akik már megkapták az oltásukat – figyelmeztet dr. Nyulasi Tibor, a Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos. A vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók mellett arról is kérdeztük őt, hogy a különböző vitaminkészítmények valóban megvédenek-e a koronavírus-fertőzés veszélyeitől.

„Ezt a néhány hetet még ki kell bírnunk!"

Hibát követ el az, aki az oltást követően azonnal eldobja a maszkot, és nem tartja be az óvintézkedéseket! – figyelmeztet dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos a kórház terheltségéről, a vírusmutáció veszélyeiről és a védőoltások fontosságáról is beszélt lapunknak.

Soha ekkora nem volt az egyéni felelősség!

Tragikus rekordokat dönt a járvány harmadik hulláma. Az elmúlt napokban minden eddiginél többen hunytak el, vagy kerültek kórházba súlyos tünetekkel a fertőzés következtében. Biztató ugyanakkor, hogy Magyarország jóval az uniós átlag felett jár a beoltottság tekintetében, már több mint kétmillió ember kapta meg legalább az első vakcinát. A napokban kezdődik az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók kampányszerű oltása, továbbá a kismamák is megkapják a koronavírus elleni oltást.

Járványhelyzetben sokat segít a telemedicina

Nem könnyű manapság az egészségügy helyzete, a koronavírus harmadik hulláma jelentősen leterheli az ellátórendszert. Kurimay Tamás professzort, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő Budai Családközpontú Lelki Egészség Centruma (BCSLC) vezetőjét arról kérdeztük, miként tudnak segíteni a lelki problémákkal küzdő pácienseken ezekben az embert próbáló időkben.

A Szent János Kórház is csúcsterhelés mellett működik

Óriási terhelésnek vannak kitéve az egészségügyi dolgozók – mondta el lapunknak dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvost a Szent János Kórház jelenlegi kapacitásáról, a gyorsabban terjedő újabb vírusvariánsokról, a gyógyulási esélyekről és a védőoltásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról is kérdeztük.

Jelentősen nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a János kórházban

Most nemcsak az idősebbeknek, hanem a harmincas, negyvenes éveikben járó koronavírus-fertőzötteknek is nagyon súlyos tüneteik vannak – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos a járvány harmadik hullámának kihívásairól és a kórház jelenlegi kapacitásáról is beszélt.

Koronavírus: vigyázzunk a gyerekekre!

Honnan tudhatjuk, hogy gyermekünket megfertőzte a koronavírus? Mi a teendő, ha jelentkeznek a tünetek? Mikor kell orvoshoz fordulni, és hogyan zajlik a kezelés? Számítani lehet-e maradandó károsodásokra? Dr. Erlaky Hajna házi gyermekorvos és dr. Sepp Csaba iskola- és ifjúsági orvos segítségét kértük, hogy válaszokat kapjunk a mostanában sokak által feltett kérdésekre.

Súlyos szervi szövődményeket okozhat a koronavírus-fertőzés

A koronavírus-fertőzés tüdő-, szív-, vese- és agykárosodást is okozhat – mondta dr. Szócska Gábor, aki mindenkit arra figyelmeztet: a gyógyulás utáni negatív COVID-teszt után is óvakodjon az erős fizikai terheléstől! Az ÉKC Kútvölgyi szakrendelő orvosigazgatóját, az oltópontok vezetőjét a koronavírus szövődményei mellett a védőoltások hatékonyságáról is kérdeztük.

A háziorvosok is bekapcsolódtak az oltásba

Az egészségügyi és szociális dolgozók tömeges oltását követően megkezdődött az idősek, valamint a krónikus betegséggel küzdő felnőttek vakcinálása is. Ebben a folyamatban a kórházi oltópontokon kívül már a háziorvosok is részt vesznek. A Normafa úti rendelőben dolgozó dr. Lovas László háziorvost arra kértük, beszéljen a tapasztalatairól.

Kidolgozott terv szerint működnek a hegyvidéki oltópontok

„Az oltási folyamatokat precízen kidolgoztuk, az oltópontokon dolgozó kollégák felkészültek. Minden a vakcinaszállítmány mennyiségétől függ” – mondta el lapunknak dr. Szócska Gábor. Az ÉKC Kútvölgyi szakrendelő orvosigazgatóját, az oltópontok vezetőjét a különböző koronavírus-fertőzés elleni védőoltásokról is kérdeztük.

Kötelező maszkviselés

A Városmajor utca – Kék Golyó utca – Németvölgyi út – Stromfeld Aurél út – Jagelló út határsáv mindkét oldalán, valamint az e határszakasztól a Duna felé eső, sűrűn beépített, nagyvárosias területen minden 6 év feletti lakosnak kötelező maszkot viselni közterületen. Ez alól kivételt csak a parkok, játszóterek, kutyafuttatók képeznek. Az egyéni sporttevékenységet végzőknek sem kötelező a maszkviselés.