Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Aranyvonat robogott be a Széll Kálmán térre

Tartott már egyszerre negyedmilliárd forintot a kezében? Ha nem, és szívesen megtapasztalná ezt a különös érzést, érdemes ellátogatnia a nemrég megnyílt Pénzmúzeumba, ahol bárki megemelhet egy 24 karátos, 12 kilós aranytömböt, amelynek az értéke jelenleg mintegy 250 millió forint. Persze nem csak emiatt izgalmas az egykori Postapalotában létrehozott kiállítás: a látogatók interaktív módon, élményeket szerezve ismerkedhetnek meg a pénz kialakulásának történetével és a gazdaságban betöltött szerepével.

Húsvéti családi nap énekkel, tánccal, játékkal

Hogyan tud tojást tojni a húsvéti nyúl? – ez a kérdés is szóba került a hagyományos „Böjt és húsvét” családi programon. A vidám kvíz mellett gyerekműsor, bábelőadás és kézműves foglalkozás várta a látogatókat a Jókai Klubban.

Valóra vált álom – megnyílt a Szent László Közösségi Ház

Igazi családdá formálódott az elmúlt évtizedekben az Istenhegyi Szent László Plébánia közössége, amely mindig szívesen fogadja az új tagokat. Ezért is örömteli, hogy most teret és lehetőséget kaptak arra, hogy még több időt tölthessenek együtt: Kuklon Edit zongoraestjével ugyanis megnyitott a Szent László Közösségi Ház a Cédrus utca 2. szám alatt. A közeljövő programjairól és a még megvalósításra váró tervekről Kocsis István atyát kérdeztük.

A visszasóvárgott gyerekkor narratív geometriája

Elhagyatott gyártelepek és jövőbeli tájak között ver hidat Gáspár György geometrikus művészete. Az áttetsző közegben lebegő művekről is beszélgettünk az alkotóval, akinek a Hegyvidék Galériában rendezett Imprint City című önálló kiállítása május 7-ig tekinthető meg.

Tavaszi tészták, kicsit olaszosan

Mi, magyarok, tésztaevő nép vagyunk, ha másképp is, mint az olaszok. Általában leves után, főételként, többnyire egyféle rávalóval fogyasztjuk – nem éppen szerény adagokban. Mert, ugye, nincs is jobb a kissé lepirított krumplistésztánál, a túróval-tejföllel, ropogós szalonnapörccel gazdagon megrakott túrós csuszánál, a finom édes mákos vagy diós tésztánál…!? Hízunk is ezektől rendesen – de az olaszok vajon miért nem? A titok egyszerű: ők ugyanis a mindennapi étkezésükbe építve, jóval szerényebb porciókban falatozzák, elsősorban előételként, ezerféle rafinált finomsággal, másodsorban egytálételként. Előbbi esetben leves ritkán előzi meg, utána pedig ízes, fűszeres hús és desszert következik. Ha pedig egytálétel, akkor sem előtte, sem utána nem kerül még egy fogás az asztalra. A különféle raguk, mártások sem ész nélkül árasztják el a tojás nélkül, durumlisztből készülő, legendásan kiváló és sokféle formájú tésztát, az olaszok ugyanis nemcsak a rávalót, hanem a tészta ízét is élvezni kívánják.

Élménysíelés a Normafán fogyatékossággal élőknek

A Normafa Park Látogatóközpont területén található az ország egyik legjobb minőségű téli-nyári sí- és snowboardtanpályája, amelyet a Normafa Síiskola működtet. Itt nemcsak hagyományos órákat tartanak a szakemberek, hanem fogyatékossággal élőkkel is foglalkoznak. Erről kérdeztük a síiskolát vezető Krakler Katát.

A kisgyermekeseknél is elkél a segítség

A nehéz élethelyzetbe kerülő kisgyermekes szülők életét igyekszik könnyebbé tenni immár húsz éve az Otthon Segítünk Alapítvány. Az országos szervezet helyi szolgálata az idén ismét meghirdeti ingyenes önkéntes segítői képzését.

A játék, ami összehozza az embereket

Aki mostanában a Gesztenyés kertben jár, a csillogó fémgolyókkal játszó csoportokat látva egy pillanatra Franciaországban érezheti magát. Sombor Andrással, a Budapest Pétanque Club vezetőjével beszélgettünk, aki kéthetente várja mindazokat, akik szeretnének megismerkedni a pétanque-kal, ezzel a kellemes és egyre népszerűbb játékkal.

Természetközeli angolkert patakkal és aranyhalakkal

A természet áprilisi ébredésének idején látogattuk meg a tavalyi „Kertemben a természet” pályázat egyik díjazottját. A kissvábhegyi kerítés mögött nemcsak virágzó hagymásokat, hanem a kerthez kapcsolódó temérdek élményt és történetet is találtunk.

Demensellátással bővült a Normafa Gondozási Központ

A járványhullámok, valamint a felújítások miatti szünet után újranyitott a Normafa Gondozási Központ. Az épületen belüli átalakítások a funkcióbővítés miatt történtek: az intézmény immár demens időseket is ellát.

A mozgás a COVID utáni felépülést is segíti

Miért okozhat rendkívül sokféle panaszt a COVID- és a poszt-COVID-szindróma? Hogyan érdemes elkezdeni a mozgást a betegség után? Ezekről a témákról beszélt előadásában dr. Czibók Csilla kardiológus, belgyógyász és rehabilitációs szakorvos a Normafa Park Látogatóközpontban, a Budapesti Szent Ferenc Kórház közreműködésével elindított programsorozat keretében.

Százmillió forintot kaptak a hegyvidéki társasházak

Minden eddiginél több, összesen 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást osztott szét a Hegyvidéki Önkormányzat az idei társasházi pályázaton. A korábban bejelentett és már elhárított vis maior helyzetek esetében is segítséget kaphattak a lakóközösségek.

Másfél hektárral bővülhet a Városmajor zöldje

Bővülő zöld terület, új vízfelületek kialakítása, ökologikus szemlélet szerint megújuló növényállomány létrehozása – ezek a főbb célkitűzései annak a pályaműnek, ami első helyezést ért el a Városmajor fejlesztésének tájépítészeti tervpályázatán. A Budapest Fejlesztési Központ által kiírt nyílt pályázat eredményhirdetésén a XII. kerület, a főváros és a kormány képviselői egyaránt méltatták a nívós terveket.