Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rendészek is segítették a lomtalanítást

Az önkormányzat által létrehozott Hegyvidéki Rendészet a rendőrséggel és a polgárőrökkel közösen évek óta gondoskodik arról, hogy biztonságos körülmények között végezhessék a kerületiek az éves lomtalanítást. Az idén is folyamatosan járőröztek, még éjszaka is járták az utakat a rendészek.

Tömeges kiköltözés és autóözön a lakhatási válság ára

A 80-as évek óta közel harmadával csökkent a Hegyvidék lakosságszáma, a családosok tömegével költöznek ki a főváros környéki településekre. Mindeközben viszont az agglomerációból egyre többen ingáznak autóval Budapestre, az állandó dugók negatív következményeit pedig a városban élők is kénytelenek elszenvedni. Erről a problémakörről, valamint a lehetséges megoldásokról esett szó a Hegyvidéki Urbanisztikai Beszélgetések című rendezvénysorozat idei első programján Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, Bói Loránd közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkár, Baranyai Zsolt, a Hétfa Kutatóintézet városfejlesztési igazgatója és Kocsis János Balázs városszociológus, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke részvételével.

Új játszóterek épülnek a Hegyvidéken

Számos XII. kerületi játszótér szépült meg, és vált komfortosabbá, biztonságosabbá az utóbbi években az önkormányzatnak köszönhetően, elég csak a nagy népszerűségnek örvendő Margarétára, vagy a Kútvölgyi útira gondolni. A fejlesztések nem értek véget, hamarosan továbbiak újulnak meg, sőt, eddig kihasználatlan zöld területeket is birtokba vehetnek a gyerekek. A beruházások részeként több játszótéren fitneszeszközök is helyet kapnak.

Monspart Saroltára emlékeztünk

Ajkától Debrecenig, Kecskeméttől Balatonboglárig hazánk számos pontjáról érkeztek futók és gyaloglók a Normafához, hogy közösen róják le tiszteletüket a három évvel ezelőtt elhunyt Monspart Sarolta emléke előtt. A Hegyvidék díszpolgára címmel is kitüntetett tájfutó-világbajnok élete legnagyobb részét az egészségmegőrzés, a futás és a gyaloglás népszerűsítésének szentelte.

Iskolaként újult meg az egykori Fácán vendéglő épülete

A Normafa közvetlen és tágabb környezetének rendezésekor a Hegyvidéki Önkormányzat számára kiemelt szempont volt a pusztuló építészeti értékek megmentése, valamint ezek megtöltése új, életképes funkciókkal. Az értékmegőrző felújítások eredményeit az Octogon című építészeti szakfolyóirat is méltatta – ezúttal a Zugligeti Általános Iskola által birtokba vett egykori Fácán vendéglő megújításának részleteiről szóló írását tesszük közzé.

Udvarzöldítés önkormányzati támogatással

A környezeti fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságúak a természetközeli kertek, amiknek a kialakítása nem csak a Hegyvidék zöldövezeti részein lehetséges. A sűrűbben lakott, városias negyedek társasházi udvarainak fejlesztésére ösztönzi a Hegyvidéki Önkormányzat a lakókat egy jelenleg is igénybe vehető pénzügyi támogatási konstrukcióval.

Pár percnyi béke a háború poklában

Az alföldi művészet festőinek és Medgyessy Ferencnek a munkásságával foglalkozik a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményt feldolgozó és bemutató könyvsorozat idén megjelenő negyedik része. A Hegyvidék Galériában már hagyomány, hogy egy-egy válogatás mutatja be az egyes kötetek kiemelkedő darabjait. A mostani kiállítás Mednyánszky László és Nagy István az első világháború idején készült munkáira fókuszál, de Márffy Ödön, Medgyessy Ferenc és Rippl-Rónai József művei is láthatók a tárlaton, amely a Nagy Háború kitörésének 110. évfordulójára is emlékezik.

Hegyvidéki életérzés a Szent György Ünnepen

Láttunk óriási hangszereket, beszélgettünk édesszájú oroszlánnal, érdeklődve figyeltük a Királyhágó téri horgászok kapásait, megismertük Leonardo da Vinci játékát, valamint a híresen finom székelyföldi kürtőskalács titkos összetevőjét is. Április utolsó hétvégéjén kilátogattunk a Szent György-napi ünnepségre, amin a hegyvidékiek újra megélhették a közös hagyományőrzés örömét.

Gyorsabb lett a fogaskerekű, öten mégis megelőzték

A mozgás egészség és szórakozás is, utóbbit pedig még tovább fokozhatjuk, ha nem egyedül sportolunk. Erre ad lehetőséget minden évben az Előzd meg a fogaskerekűt! futó-, kerékpáros- és túraverseny, amit az idén már tizenkilencedik alkalommal hirdetett meg a Hegyvidéki Önkormányzat, és aminek a távjait ezúttal több mint 1200-an teljesítették. Közülük öt biciklistának sikerült a fogaskerekű menetidején, azaz 13 percen belül célba érni, és ez a pálya nehézségét tekintve fantasztikus eredmény.

Beporzók védelme a dizájn eszközeivel

Több beporzóbarát fejlesztés történt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnél és közvetlen környékén a méhek világnapján, április 30-án. A Zugligeti úti járdán húzódó méhlegelő mellett a Hegyvidék ötödik rovarhotelje, míg a közelben néhány frissen telepített kísérleti rovarfészkelőhely kapott helyet, és nemsokára kaptárok kerülnek az oktatási intézmény kertjébe.

Százötven éve szállít utasokat a fogaskerekű (1.)

A magyar főváros tömegközlekedésének egyik különlegessége az idén 150 éves fogaskerekű vasút. A kerek évfordulót ünnepelve a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal közösen helytörténeti kiállítást szervez a Lóvasúton, a megnyitó május 28-án lesz. Mostani és következő lapszámunk helytörténeti oldalán ennek a jellegzetes hegyvidéki közlekedési eszköznek a történetét mutatjuk be.

Új diagnosztikai tömbbel bővül a városmajori klinika

Javában zajlik annak az új, közel ötezer négyzetméteres diagnosztikai tömbnek az építése a Városmajor utca és az Acsády Ignác utca sarkán, amivel nagyjából a másfélszeresére bővül a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája. A fejlesztéshez szükséges területet az önkormányzat ingyenesen bocsátotta az egészségügyi intézmény rendelkezésére.

Parkolóhelyeket sorsolhat az önkormányzat

Május 15-én nyílik meg az a pályázat, amivel a Királyhágó téri új társasház mélygarázsában lehet parkolóhelyeket bérelni. Túljelentkezés esetén az önkormányzat sorsolással dönt.

A bőség zavara a májusi konyhában

Az ember egyre nehezebben választ, szinte minden primőr zöldséget, gyümölcsöt azonnal a kosarába tenne. Már megjelentek a halványzöld, kerekded karalábéfejek és az elegáns spárga – mindkettőt először levesként illik kipróbálni. Apró vajas galuskákkal, csirkeaprólékkal nagyszerűen gazdagíthatók. A saláták közül a fejes saláta viszi a prímet (ilyenkor szokás tojásos galuskát készíteni mellé!). Nem beszélve az eperről, ami már egy ideje kelleti magát, de még mindig primőrnek számít. Önmagában még luxus, de krémeket, süteményeket bátran lehet díszíteni vele. S ha már a zöldségek bőségéről van szó, érdemes megtanulni a japánok tempurakészítési módszerét, amit lépten-nyomon felhasználhatunk.