Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Átjárás a fizikai és a virtuális valóság között

A Cziffra György Fesztivál egyik célkitűzése, hogy reflektorfényt irányítson a feltörekvő művészgenerációra nemcsak a zenében, hanem más művészeti ágakban is. Most egy ígéretes fiatal festő, Mihályi Bálint Doomy című kiállítása látható a MOM Kulturális Központban.

Ötven lebilincselő történet a Hegyvidékről

A legendás Hegyvidék – Lebilincselő történetek a kerület múltjából. Ezzel a címmel jelent meg a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új kötete, aminek a bemutatója március 12-én lesz a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. A könyvben ötven érdekes történet olvasható szűkebb hazánkról, tágabb otthonunkról, a Hegyvidékről.

Farsang után böjtös napok

Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni, éljen mértékletesen, eddze testét, lélegezzen tiszta levegőt, és kínját inkább böjtöléssel, mintsem gyógyszerekkel gyógyítsa – mondta Hippokratész. A böjt szándékos tartózkodás evéstől, ivástól, vagy mindkettőtől, és vallási, spirituális, politikai, egészségi okokból szokták gyakorolni. A húsvét előtti nagyböjt egyházi szokás, az egész keresztény világra jellemző. Kezdetben az emberek ilyenkor semmiféle állati eredetű ételt nem ehettek, az újkorban engedményként megjelent a tojás, a tejtermék, de csak a 19. század végén lehetett zsírt használni a főzéshez. Halat, mert hidegvérű állat, szabad volt fogyasztani. Ma a böjtölőknek könnyű dolguk van, számolatlanul sokféle húspótló, hal, hüvelyes, tejtermék, tojás, gabonaféle, zöldség áll rendelkezésükre. Csak elhatározás kell hozzá, és változatosan lehet enni, főzni.

Európa-bajnokságra készül a hegyvidéki asztaliteniszező

Harmadik az asztalitenisz korosztályos európai ranglistán Dohoczki Nóra. A Testnevelési Egyetem Gyakorló Gimnáziumának kilencedik osztályos diákjával beszélgettünk, aki nem elégszik meg ennyivel: már a hamarosan kezdődő svédországi utánpótlás Európa-bajnokságon előbbre lépne, később pedig felnőttválogatottként aratna sikereket.

A szív és a szellem szövevényes násza

A lyukkártyás-zengőfésűs zenelejátszóra átírt tradicionális textilminta és annak hangi leképezése – ez Szirmay Zsanett interdiszciplináris, integratív projektjének lényege. A transzformáció során a magyar népi keresztszemes minták, az iszlám szőnyegminták és a japán motívumok lézervágott textilekké, a textilmotívumok pedig dallammá alakulnak. A textilművész kiállítása a Hegyvidék Galéria és a Cziffra György Fesztivál közös szervezésében nyílt meg.

Irodai székből a műtőbe

Három évvel ezelőtt még osztályvezető-helyettesként dolgozott a közigazgatásban Tóth Julianna, amikor úgy döntött, otthagyja a kényelmes állását, és az egészségügyben kezd új életet. Később bekapcsolódott a Szent János Kórház gyakornoki programjába, hamarosan pedig átveszi az aneszteziológus szakasszisztensi oklevelét. A nem mindennapi, ám annál tiszteletreméltóbb döntés hátteréről kérdeztük őt.

Teljesült az angyalok kívánsága: megnyílt a Kodály Műhely

Harmincöt éves álom vált valóra azzal, hogy a Hegyvidéken megnyitotta kapuit az ország első Kodály Műhelye. A hazai zeneművészet bástyájának a Magyar Örökség Díjjal és Prima díjjal is kitüntetett Angelica Leánykar megújuló épülete ad otthont a Városmajorban.

Kikelet a Budakeszi Vadasparkban

Közeledik a tavasz, márciusban a Budakeszi Vadasparkban is felpezsdül az élet. Egymást érik a programok, a tematikus napok, és újra nyitnak a már megszokott látványosságok.

Közösségépítő programok önkormányzati támogatással

Hosszú évek óta kiemelt céljának tekinti az önkormányzat a helyi közösségeket összekovácsoló programok megvalósítását, e célból az idén is támogatást nyújt civil szervezeteknek. Mellettük egyházak és cserkészcsapatok, iskolai táborok és tanulmányi kirándulások, továbbá helyi sportszervezetek támogatásáról – összesen több mint 50 millió forint odaítéléséről – is döntött a képviselő-testület.

Társadalmi egyeztetés kezdődik a Csillebérc-törvényről

A csillebérci üdülőtelep tulajdonosai régóta szeretnék elérni, hogy rendeződjenek a terület kusza tulajdonviszonyai, erre azonban csak egy új törvény megalkotása teremthet lehetőséget. Az önkormányzat kezdeményezésére az illetékes minisztériumok elkészítettek egy törvénytervezetet, aminek a társadalmi egyeztetése március 1-jén kezdődik meg.

Fejlesztésekre fordítható a múlt évről maradt jelentős tartalék

Egy tartózkodással, egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat idei költségvetését, ami a múlt év hatmilliárd forintos tartalékának köszönhetően jelentős fejlesztésekkel számol. Emellett lehetőséget biztosít az óvodapedagógusok országosnál is nagyobb béremelésére.

Gondoskodó környezet várja a gyerekeket az óvodákban

A Hegyvidéki Önkormányzat nemcsak a gyerekek óvodai elhelyezéséről gondoskodik, hanem arról is, hogy a szülők megfelelő időben és módon kapjanak tájékoztatást a beiratkozás lehetőségeiről és az egyéb fontos tudnivalókról. Az óvodai jelentkezést az idén május 6–10. között lehet intézni az önkormányzat e-ügyintézés rendszerében. A technikai részletekről, továbbá az évközi jelentkezés lehetőségeiről és az óvodaérettség szempontjairól is szó esett az Óvodakóstolgató című rendezvényen, amin a nevelési intézmények vezetőivel is találkozhattak a kisgyermekes szülők.

Pokorni Zoltán visszavonul, Fonti Krisztinát javasolja utódjának

Pokorni Zoltán három évtizednyi politizálás és tizennyolc év polgármesteri munka után úgy döntött, hogy a következő önkormányzati választáson már nem indul polgármesterjelöltként, sőt, a közéletből is visszavonul. A kerület vezetőjét a döntése hátteréről kérdeztük.