Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ősszel is várja a Hegyvidék a művészetkedvelőket

Ars Sacra Fesztivál, Múzsák lázadása, imaginációs gyakorlatok, lélekemelő tárlatok, jeles évfordulók – ahogy mindig, úgy most ősszel is figyelemfelkeltő programokkal csábítja felfedezésre a művészetek szerelmeseit a Hegyvidék Galéria és a Galéria 12 Egyesület. Beszélgetéseinkben összegyűjtöttük, mi minden vár még ránk az év hátralévő részében ezen a két kiállítóhelyen.

Fejezetek a MOM történetéből

Megnyílt a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a MOM Emlékalapítványa közös kiállítása, amely a Magyar Optikai Művek történetét mutatja be. A legérdekesebb területek áttekintésével július 18-i lapszámunkban már igyekeztünk kedvcsinálót nyújtani a tárlat megtekintéséhez, ezúttal – többségében Antal Ákos és G. Szabó István szövegeit felhasználva – néhány újabb fejezetet lapozunk fel a Hegyvidék híres gyárának krónikájából.

Árnyas Hegyvidék: milyen fafajtákból választhatunk?

Az önkormányzat Árnyas Hegyvidék programjáról és az ezzel kapcsolatos szavazásról előző lapszámainkban írtunk. A magánkerti ültetésre szánt fafajok néhány tulajdonságukban hasonlítanak – például mind őshonos errefelé –, ugyanakkor szárazságtűrés szempontjából eltérnek, ezért fontos, hogy minden igénylő tudatosan válassza ki a kertje számára legoptimálisabbat. Ehhez szeretnénk most segítséget adni.

Fűnyírás szinte csendben

A szép kert elengedhetetlen velejárója a fűnyírás olykor nyomasztó és gyakorta igen lármás feladata. Ezt a benzingőzös, kábelkerülgetős kerti munkát változtatja szórakoztató időtöltéssé a mechanikus fűnyíró, amelyet gyepünk is szívesen fogad.

Gazdagodhatunk is a felmelegedéssel

Manapság a teraszainkon is feltűnhetnek olyan délszaki növények, amiknek a nevelése egyelőre csak szobában lehet sikeres. A hobbikertészeknek sok fejtörést és egyre fokozódó aggodalmat okozó felmelegedés lehetséges előnyeit gyűjtöttük össze.

Mit tegyünk, ha jönnek a vaddisznók?

Megnőtt a Hegyvidék lakott területeire betévedő vaddisznók száma, a Normafa sétányain is előfordul ember és állat találkozása. Bár alapvetően nem támad ránk, a „jobb félni, mint megijedni” elvet követve érdemes tisztában lenni azzal, mi a teendő, ha szembejön velünk egy csörtető négylábú. Ami biztos, hogy legyünk határozottak és magabiztosak: ne feledjük, a vaddisznó tart tőlünk, és csak arra vágyik, hogy minél gyorsabban elmeneküljön!

Egyenruhások védik a diákok biztonságát

Közösen ügyel a gyerekek biztonságos közlekedésére a Hegyvidéki Rendészet és a kerületi rendőrkapitányság a XII. kerületi iskoláknál szeptemberben. Reggeli iskolakezdéskor, valamint a kora délutáni órákban elsősorban a nagy forgalmú útvonal mellett vagy közlekedési csomópontok közelében lévő oktatási intézményeknél láthatunk egyenruhásokat és a munkájukat segítő polgárőröket.

Szeptemberben szabad a gazda!

Az idei, nyarat idéző szeptemberi napokon könnyű dolgunk van a konyhában. Minden kapható még, gyümölcs, zöldség, alig van olyasmi, aminek lejárt a szezonja, talán csak a dinnyére illik a „last minute” jelző. No, meg a bogyósokra, például a szederre, amit bőven találni erdőn, mezőn, ha arra járunk, mert a csábító, sötétvörös és fekete bogyókat termő bokor a kerítéseken kívül él leginkább. Szabadságszerető gyümölcs, tartsuk tiszteletben a konyhában is, ne süssük-főzzük, élvezzük nyersen, hiszen így érvényesül a valódi karaktere!

Magas C-vitamin-tartalma miatt a szeder immunerősítő, oldja a stresszt, jóté­kony hatással van a vénás és a visszérbe­tegségekre. A bogyók kipréselt leve alkalmas rekedtség elleni öblögetésre, a hangszálak karbantartására. A szederlevél illóolajakat, cserzőanyagokat és többféle savat tartalmaz, ezért a belőle készült tea remekül csökkenti a száj és a garat nyálkahártyájának gyulladását. Vigyázva mossuk, szűrőben, folyó víz alatt, különben a szemek szétáznak!

Nem történt trónfosztás a kilátófutáson

Nemcsak a „Fuss a csúcsra!” kilátófutás rekordját tartja Hirling Márk, hanem az eddigi tizennégy versenyből tizenhármat meg is nyert. Az egyetlen vereség sem „igazi”, mert azt a bizonyos versenyt a koronavírus-járvány miatt nem az Erzsébet-kilátóban, hanem a város legmagasabb pontjához vezető erdei lépcsőn rendezték. A sportoló évek óta elmondja, hogy nem bánná, ha valaki rendes körülmények között legyőzné, mert az számára pluszmotivációt jelentene. Hiába azonban a kihívók sokasága, ez az idén sem sikerült. A kilátófutás bajnoka pedig megígérte, hogy jövőre egy új edzésmódszer segítségével megpróbálja megdönteni a rekordot.

A Hegyvidéken indult el a Gondosóra

Ingyenesen igényelhetnek Gondosórát a 65 éven felüli emberek a kormány által elindított országos programban. A Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai segítenek kitölteni a regisztrációs űrlapot, és kérésre házhoz is viszik a mobil segélyhívó eszközt.

Kopp Mária nevét viseli a Normafa új sétánya

Az egykori Eötvös út forgalomtól elzárt szakaszán, a Normafa út és a síház között új sétányt alakíttatott ki a Hegyvidéki Önkormányzat, ami immár Kopp Mária nevét viseli. Az utat és ehhez kapcsolódóan a névadó emléktábláját, a Magyar Családok Fáját, valamint a Normafa családi pihenőpadját közösen avatták fel az önkormányzat, a kormány, a Kopp Mária Intézet és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselői.

Gesztenyenap október 1-jén

Kultúra és szórakozás az egész családnak - interaktív, ingyenes szabadtéri programok, zenei csemegék, bábszínház, kreatív játszóház október 1-jén 10.00-17.00-ig a Hegyvidéken.

Önkormányzati segítség a tanévkezdéshez

Mint minden évben, az idén is különböző pénzbeli juttatásokkal igyekszik megkönnyíteni az iskolakezdést a rászoruló családok számára a Hegyvidéki Önkormányzat. Fontos tudni, hogy a támogatások nem automatikusak, mindegyiket igényelni kell. Az, hogy pontosan mi a teendő, és kik számíthatnak a segítségre, kiderül alábbi összeállításunkból.