Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sportfoglalkozások zöld receptre

Külföldi mintára a háziorvosok már mozgásformákat is felírhatnak a Hegyvidéken úgynevezett zöld receptre. Sokféle foglalkozás várja az egészségükért tenni akaró embereket, akik XII. kerületi lakcímkártyával mindegyikhez ingyenesen csatlakozhatnak.

Lányok a volán mögött

„Márpedig a nők nem tudnak vezetni” – gondolja sok férfi. Mentségükre legyen mondva, minden bizonnyal nem ismerik a Korda testvéreket. Réka és Zsófia ugyanis nemcsak hogy jól vezetnek, de a rallyversenypályán is otthon érzik magukat. A Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium diákjaival beszélgettünk.

Márton-naptól András-napig hódolunk a hagyományoknak

Az év vége különösen gazdag ünnepekben és a kötelezően hozzájuk tartozó ételekben. A novemberi Márton-nap a lúd és az újbor ideje, a hó végi András-nap pedig a disznótoré. A disznóvágások ideje távolabb van még, ám Márton-nap itt van a sarkunkban. Ilyenkor emberemlékezet óta libát eszünk a Kr. u. 4. században élt Szent Márton tiszteletére, akit hívei meg akartak választani püspöknek, ám ő szerénységből inkább elbújt a ludak óljában. Végül a szárnyasok a gágogásukkal árulták el hollétét. Ezekben a napokban tehát illene libát, kacsát falatozni, de lehet, az idén – takarékossági meggondolásból – a nagy pecsenyék helyett észszerűbb a leleményesen felhasznált aprólék, a töltelékkel gazdagított libamell, a drága libamájat helyettesítő kacsamáj mellett dönteni. Van rá példánk.

Kossuth-díjasok a MOMkult-ban

Bereményi Géza, Szörényi Levente, Udvaros Dorottya és Cserhalmi György lesznek a Kossuth-díjasok című pódiumműsor-sorozat következő vendégei a MOM Kulturális Központban. A nemrég induló, Gundel Takács Gábor által vezetett programról az egyik szervezővel, Chlebda Istvánnal beszélgettünk.

Megelevenedő történelem a Hollósy Simon utcában

Megnyílt a Széchenyi játszótér a Hollósy Simon utcában, amely a reformkorhoz és Széchenyi István nevéhez kapcsolódó nevezetes építményeket, fejlesztéseket mutatja be játékok formájában. A kihelyezett tablókon helytörténeti érdekességek találhatók, érdemes minden érdeklődőnek végigolvasni ezeket, valamint a QR-kódok mögé rejtett további történeteket. Alábbi cikkünkben a hegyvidéki Széchenyi-emlékekről lesz szó.

Madárbarát kertekkel védelmezhetjük a szárnyasokat

A környezetünkben élő szárnyasok helyzetéről, életéről, védelméről beszélt dr. Benedek Veronika, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa a Hegyvidéki Kulturális Szalonban tartott előadásában. A kérdés egész évben aktuális, de az őszi időszakban, etetés előtt talán még inkább időszerű.

Játszókert a Németvölgyi úton

Ahogy egyre több hegyvidéki kerttel ismerkedünk meg a „Kertemben a természet” pályázat kapcsán, szinte már meglepő, hogy még mindig nem válik unalmassá egy-egy újabb hely bejárása. A mostani főszereplő jellegében jelentősen eltér a korábbiaktól, amelyek főleg természetességük és finom kidolgozottságuk miatt tartottak számot az érdeklődésre.

Mutasd a lábnyomod, megmondom, ki vagy!

Bár legjobb lenne a fogalmat sem ismerni, mégis egyre több szó esik az ökológiai lábnyomról. Vajon kinek mekkora? Mi a nagy, és mi a kicsi? És mi dolgunk ezzel a Hegyvidéken?

Szívesen segítenek a szívünk egészségéért

Évek óta rendszeresen kardiológiai szűréseket szervez a XII. kerületben élők részére a SZÍVSN Országos Betegegyesület, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájával együttműködve, a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával. Legközelebb november és december első szombatján várják a szervezők a regisztrált jelentkezőket. A városmajori klinika szakdolgozói és betegei által alapított egyesület a szűrőszombatok mellett előadásokkal és eszközkölcsönzéssel is segít – mondta el lapunknak Bernáth-Lukács Zsuzsa elnök.

Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások (1.)

Képzőművészeti kiállításokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, könyvbemutatókkal, fotótárlatokkal és sok minden mással színesítik a Hegyvidék kulturális és közéletét a XII. kerületi nemzetiségek tagjai. Az őket képviselő önkormányzatok minden év végén megtartják közmeghallgatásaikat – ezúttal a görögök voltak a legfrissebbek.

Ősfogas és gőzhajó a megújult játszótéren

A Lánchíd, a budai Váralagút, a Kisfaludy gőzhajó és egy gőzmozdonyos fogaskerekű-szerelvény is az új látványosságok közé tartozik a Hollósy Simon utcában. A környékbeliek bevonásával, a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában, a főváros társfinanszírozásában elkészült ugyanis a reformkort idéző, teljes egészében megújuló játszótér, amelyet közösen adott át Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester.

„Vajon felfogjuk, milyen törékeny a béke?”

A mártírok áldozata csak akkor nyer értelmet, ha képesek vagyunk megőrizni azt, amiért az életüket adták: a békét és a szabadságot – mondta október 23-i köszöntőbeszédében Fonti Krisztina alpolgármester, aki szerint ez a nap annak a vérrel kiharcolt szabadságnak az ünnepe, amelynek a megőrzése ma is feladatunk. A Hegyvidéki Önkormányzat koszorúzással egybekötött megemlékezése az ’56-os hősök előtti tiszteletadásra és a kiemelkedő oktatói, nevelői munkát végző pedagógusok elismerésére is alkalmat adott.

Aki egy életen át tanárnő maradt

Az Istenhegyi út felől ma már nem látszik az a lakótelep, amely 1974-ben épült fel az Abos utca és a főút közé. Hatalmas fák takarják el a kíváncsi szemek elől a régen modernnek és különlegesnek számító házakat, öröklakásokat. Egykor a „külügyeseknek” építették ezeket, fiatal családok költöztek ide. Az elmúlt negyven év alatt új tulajdonosok érkeztek, egyvalaki azonban a kezdetektől itt maradt. Zsigmond Anna a telep legrégibb lakója. A szomszédok talán nem is tudják, milyen különleges élete és családja volt, illetve van ennek a koránál jóval fiatalabbnak látszó, de még nyolcvanon túl is folyamatosan dolgozó tanárnőnek, akit az otthonában látogattunk meg.