Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zenés megtéréstörténet

Vecsei H. Miklós, Ratkóczi Huba és Szabó Balázs előadása, a Füst a szemében – Cseh Tamás 80 zárja a Hegyvidéki Nyár programsorozatát. Az alkotók a „bakonyi indián” születésének 80. évfordulójára álmodták meg a zenés estet, amelyet már több helyen nagy sikerrel adtak elő. A darab húsz dal kíséretében mutatja be a legendás előadóművész életének legfontosabb állomásait.

Napnyugta vonós hangfüzérekkel

„Ismert dallamok, néhol meglepő humorral átszőtt átvezetők, könnyed nyáresti kikapcsolódást ígérő klasszikus zene Bolyky Zoltán karmester összefogásában” – olvashatjuk a Solti György Zeneiskola Divertimento Kamarazenekar koncertjéről a Hegyvidéki Nyár programelőzetesében. Dióssy Krisztina igazgatót a hangverseny részleteiről kérdeztük.

New Orleans a Hegyvidéken

A Jambalaya is visszatérő vendég a Hegyvidéken. A zenekar alapítójával, Nemes Zoltánnal a New Orleans-i zene mibenlétéről, valamint az ősszel megjelenő új albumukról is beszélgettünk.

Hangok ezer íze mögött a világ

Világzenét játszik nemcsak felnőtteknek, de gyerekeknek is a 2008 óta létező HolddalaNap Zenekar. A magyar népzene mellett balkáni, perzsa, flamenco- és latin-amerikai dallamokat is megszólaltat autentikus hangszerek segítségével, tagjai ugyanis több nemzet zenei kultúráját hozták magukkal, sok nép muzsikájához tudnak kapcsolódni. A saját dalszövegek és dalok mellett népzenei feldolgozásokat, megzenésített verseket is előadnak.

Szulák Andrea és „kedvenc dolgai”

Szulák Andrea évtizedek óta meghatározó arca és hangja a magyar televíziós műsoroknak, rádióknak és koncertszínpadoknak. A Hegyvidéki Nyár programján közismert magyar slágereket ad elő a rendkívül sokoldalú művésznő zenekarával, a rá igencsak jellemző jókedvvel, humorral, lendülettel.

Megzenésített gyerekversek

A Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar 2006-ban alakult, és az első pillanattól kezdve az volt a célja, hogy a kortárs gyerekvers-irodalmat zenei köntösben népszerűsítse. Hét albuma jelent meg, mindegyiket jelölték Fonogram-díjra, kétszer el is vitte a legjobb gyereklemezért járó elismerést. Visszatérő fellépője a nagyobb hegyvidéki fesztiváloknak, ahol mindig táncra perdíti a kicsiket és a nagyokat is.

Bábulatos Grim(m)aszok

Piroska egy paradicsom, Csipkerózsika csipketerítő, míg a sündisznó egy fogkefe. Nem is nehéz így elképzelni a Grimm testvérek híres szereplőit, főleg akkor, ha a Figurina Bábszínház előadásában láthatjuk őket. A részletekről Siklósi Gáborral, a bábszínház vezetőjével beszélgettünk, aki a gyermeki fantázia csodáiról és az elmúlt negyvenegy év legszebb emlékeiről mesélt, no meg arról is, hogy mi történik, amikor „fekvő üzemmódba” kapcsol.

Kalandozás a népdalok, versek és mondókák birodalmában

Bognár Szilvia és zenekara népdalfeldolgozásokkal, mondókákkal, versekkel, furfangos találós kérdésekkel és a hagyományos paraszti kultúra kincseivel teletűzdelt produkcióval várja a családokat. Az egyedi hangzásvilágú együttes alapító-énekesét az elmúlt csaknem húsz év legemlékezetesebb pillanatairól kérdeztük, és arra is kíváncsiak voltunk, milyen különlegességgel alapozzák meg a Hegyvidéki Nyár hangulatát.

Orgonametszés veszteségek nélkül

Az orgona egyike töretlenül népszerű dísznövényeinknek – most is a Hegyvidék számtalan kertjében illatozott hetekig. A bokor metszés nélkül elöregedik, a helytelenül végzett munkával azonban elveszíthetjük a következő évi virágzást. Pedig csak néhány alapelvre kell odafigyelni!

Nem kell félni a rajzó méhektől!

A sok ezer méhet számláló raj hangos zümmögése ijesztően hangzik, de az új lakhelyet kereső rovarok nemigen törődnek a környezetükkel. Ha a kertünkben feltűnik egy ilyen csapat, nincs más teendőnk, mint hívni a szakembert, aki segít megtalálni a méhek és az emberek számára is ideális megoldást. Erről beszélgettünk Gábor Zoltán méhésszel, rajbefogó specialistával.

Százötven éve szállít utasokat a fogaskerekű (2.)

A magyar főváros tömegközlekedésének egyik különlegessége az idén 150 éves fogaskerekű vasút. A kerek évfordulót ünnepelve a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal közösen kiállítást rendez Fogaskerekű 150 címmel, aminek a megnyitója május 28-án lesz. Előző és mostani lapszámunk helytörténeti oldalán ennek a jellegzetes hegyvidéki közlekedési eszköznek a történetét mutatjuk be.

A spárga zöld, az eper piros, a kedvünk jó!

Az eper megjelenésével visszavonhatatlanul elérkezett a tavasz, a finomabbnál finomabb epres édességek ideje, és kezdődik a befőzőszezon. Utóbbi már nem olyan biztos, tekintettel az ínycsiklandó gyümölcs árára és kényességére... Az eperhalmok láttán azonban a legtöbb háziasszony nagy kedvet érez arra, hogy legalább néhány üveg dzsemet eltegyen télire a különleges sütemények töltésére, és mert tudja, az eperlekvár karácsonyi ajándéknak sem utolsó.

A zöldspárga is lassan belopódzik a konyhánkba. Számos előnye miatt megelőzi fehér testvérét: gyorsabban elkészíthető, tovább eltartható, alkalmasint olcsóbb, és nagyon dekoratív. A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, nem hajlik meg az ujjaink között. Nem kell meghámozni, főzés előtt elég, ha a szálak végét letörjük, mindegyik ott pattan el, ahol már éppen a fás része kezdődik. Gyorsan megpuhul, elég néhány percig főzni, hogy kellően roppanós maradjon.

Négyszáznál is több győztes a Hegyvidéki Olimpián

A győztes mindent visz – szokták mondani, és ez a sportban, kevés kivételtől eltekintve, igaz is. Ilyen kivétel az ötödikes XII. kerületi diákok részére tizenötödik alkalommal meghirdetett Hegyvidéki Olimpia, amin a helyezésétől függetlenül valamennyi induló bajnok lett. Mindenkinek járt tehát az érem és a dicsőség, így a gyerekek számára minden bizonnyal örök élmény marad a sportnap.

A nyelv által megteremtett kultúra tart össze minket

Az igazán jó irodalomtörténet egy kicsit művészet – vallja Kenyeres Zoltán irodalomtörténész, aki negyven éve él a Hegyvidéken. Írók, költők, fogalmak című, esszéket és tanulmányokat tartalmazó új kötetének fülszövegében írja, hogy az irodalomtörténész a hagyományok feledésbe merülő értékeire figyelmeztet, segít a tájékozódásban, a legújabb törekvések értelmezésében. Erről is kérdeztük őt.

Újabb fejlesztések a Kútvölgyi kórházban

Egy új sürgősségi radiológiai részleg, benne vadonatúj digitális röntgennel, valamint egy szintén újonnan kialakított endoszkópos labor kezdte meg működését a Szent János Centrumkórház Kútvölgyi-tömbjében. A nemrég elkészült korszerű egységeket közösen járta be a kórház és az önkormányzat vezetése.

Kutya jó nap – nem csak kutyásoknak

Az ebeknek van a legjobb üzleti érzékük? Tényleg számít, hogy milyen kutyafajtával kötjük össze az életünket? Mi a gazdivá válás első lépése, és miért fontos a párbeszéd a kutyások és a nem kutyások között? – ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az idei hegyvidéki Kutya jó napon. A vidám csaholástól hangos Gesztenyés kertben Fonti Krisztina alpolgármester egy olyan fontos intézkedést is bejelentett, ami még biztonságosabbá teszi majd a kutyusok életét.

Újjászülető villaépületek a Hegyvidéken

Szerencsés helyzetben van a Hegyvidék, hiszen az elmúlt kétszáz év legjellemzőbb építészeti stílusirányzatainak számos kiváló példáját sikerült itt jó állapotban megőrizni. Várostörténeti okokból kifolyólag jelentősrészt villaépületekről van szó, amelyek védelmére kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat. Cikksorozatunkban ezúttal a hegyvidéki villaépítészet múltjára, valamint azokra a különleges épületekre igyekszünk ráirányítani a figyelmet, amiket a tulajdonosok erőfeszítései mellett helyi értékvédelmi támogatás segítségével sikerült megújítani.

„Sokan vagyunk azok, akik tisztelik a hagyományainkat”

A Hegyvidék egyik legpatinásabb közösségi rendezvénye a Svábhegyi Pünkösdi Búcsú, amely az egyház születésének ünnepét ötvözi a német hagyományok őrzésével és átörökítésével. Így kínál felnőttek és gyerekek számára egyaránt tartalmas családi programot minden évben a Diana parkban.

A főváros egyik legbiztonságosabb kerülete a Hegyvidék

Mindannyian biztonságban élhetünk a Hegyvidéken, a kiemelten kezelt bűncselekmények száma igen jelentős mértékben visszaesett az elmúlt években. Ez derült ki a XII. kerületi rendőrkapitányság beszámolójából, amit egyöntetű támogatással fogadott el az önkormányzat képviselő-testülete.

Bővülnek a helyben lakók parkolási kedvezményei

Újabb kizárólagos lakossági parkolóhelyeket jelölne ki a Hegyvidéki Önkormányzat, amik a jelenleginél hosszabb időtartamban állnának a helyben élők rendelkezésére. A lakók igényei alapján, Fonti Krisztina alpolgármester kezdeményezésére egyebek mellett erről hozott döntést a képviselő-testület a legutóbbi ülésén.

Elsősegély-információs táblák a játszótereken

Valamennyi hegyvidéki játszótérre új elsősegély-információs táblák kerülnek. Ezekből országszerte háromezret helyeznek ki, és a segítségükkel még nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat a családok – hangzott el a Hollósy Simon utcai játszótéren megtartott sajtótájékoztatón. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mellett Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester beszélt a gyermekeinkről való gondoskodás fontosságáról és az elért eredményekről.

Kisvárosias alközpontok szolgálják a hegyvidékiek igényeit

Mára a Böszörményi út és a Városháza tér, valamint a MOM Park és környéke vált a Hegyvidék kisvárosias központjává. Ám ezeken kívül is vannak olyan csomópontok, találkozóhelyek a XII. kerületben, amik jelentősebb alközponttá fejleszthetők, szolgáltatások és kikapcsolódási lehetőségek színesebb palettáját nyújtva a környéken élők számára. A meglévő és a reménybeli alközpontok fejlesztési lehetőségeiről folytattak nyilvános eszmecserét az önkormányzat vezetői szakemberekkel a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, az Urbanisztikai beszélgetések című rendezvénysorozat legutóbbi programján.