Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Van miért utcai öltözékre cserélni a pizsamát”

„Utcabálról jött a hír...” – énekelte régen a Hungária együttes. A sláger folytatása szerint „ki élt és mozgott, összegyűlt”, és pontosan ez történt a Hegyvidéki Kulturális Szalon meghívására a Városháza téren is, az Időspiknik a Hegyvidéken programsorozat szezonzáróján. A vendégek pedig kortól függetlenül ezúttal is megmutatták, hogyan kell önfeledten mulatni.

Az online térben se hagyjuk magukra a gyerekeket!

Kiemelten gondoskodik a Hegyvidéki Önkormányzat arról, hogy biztonságos környezet fogadja a gyerekeket az általa fenntartott óvodákban, és biztonságban tölthessék idejüket a játszótereken is. Ám nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a digitális világ egyre nagyobb teret hódít az életükben, ezért – az önkormányzatok közt úttörő módon – már évek óta pedagógusképzéseket, iskolai kortársmentor-programokat, valamint szülőknek szóló előadásokat szervez. Legutóbb a Szülői Akadémia foglalkozásain vehettek részt az érdeklődők, akikkel megdöbbentő adatokat osztottak meg az előadók.

Olvasni jó, olvasni menő – és még ajándék is jár érte!

Beiratkozási akciót hirdetett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár április 2. és május 15. között. A kezdeményezés a legfiatalabb generációt szólította meg, a célja az volt, hogy a 3 és 14 év közötti gyerekek körében népszerűsítse az olvasást és a könyvtárba járást. A toborzásban az Ugocsa utcai tagintézmény volt a legsikeresebb.

Társasházi értékmegőrző felújítások önkormányzati támogatással

Az elmúlt korok építészetének számos kiemelkedő példája található meg a Hegyvidéken, ez a szerencsés helyzet azonban kiemelt felelősséget is jelent az értékvédelem tekintetében. Az értékmegőrzés feladata alapvetően a tulajdonosoké, ehhez azonban a Hegyvidéki Önkormányzat igyekszik a lehetőségeihez mérten minden segítséget megadni. A segítség egyik jól működő formája az értékvédelmi pályázat, ami sok épület megújításához nyújtott anyagi támogatást az elmúlt több mint húsz évben. Előző lapszámunkban a villaépítészet szépülő remekeit mutattuk be, ezúttal pedig azokra a különleges értéket képviselő társasházakra igyekszünk ráirányítani a figyelmet, ahol példaértékű felújítások valósultak meg a tulajdonosi közösség és az önkormányzat összefogásával.

Ötvenmilliós segítség a kerületi társasházak megújításához

A Hegyvidéki Önkormányzat évről évre jelentős összegekkel támogatja a társasházak műszaki és esztétikai megújulását. Az idén már eddig is majdnem ötven lakóközösség nyert támogatást, amelynek teljes összege az ötvenmillió forintot is meghaladja.

Felkészült a nyárra a Normafa Park

A Normafa a főváros egyik legkedveltebb kirándulóhelye, évente több mint egymillió látogató érkezik a környékre. Nyáron nemcsak túrázni, sportolni, hanem piknikezni is sokan járnak fel ide. Különösen népszerű az Anna-rét, ahol az igényeket figyelembe véve most újabb tűzrakó helyeket létesített a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény.

A Hegyvidék biztonságot nyújt az idős embereknek

Annak érdekében, hogy az idősek minél tovább biztonságban élhessenek otthonukban, a Hegyvidéki Önkormányzat évek óta segítséget nyújt az érintetteknek lakásaik akadálymentesítéséhez. Az Otthon megöregedni program keretében eddig közel hetven lakásban végeztek el a szakemberek a lakók életét biztonságosabbá tévő különféle átalakítási munkákat.

A békéért is énekeltek a hegyvidéki gyerekek

Harmadik alkalommal hirdetett országos erdei dalos találkozót az Erdő Ajándéka Erdei Iskola és Alapítvány a madarak és fák napja alkalmából. Az immár nemzetközi rendezvény központi helyszíne ismét a Normafa volt, ahová a Hegyvidéki Önkormányzat és a szervezők meghívására ezúttal hét kerületi iskola kórusa érkezett, hogy közösen énekeljen.

Bécsből hozott tanulságok az esővízkezelésben

A Hegyvidéki Önkormányzat által vezetett LIFE Városi Eső projekt keretében Budapest gőzerővel dolgozik egy új, modern és átfogó csapadékstratégián, ami a remények szerint hosszú távú útmutatóként szolgál majd a város esővízkezeléséhez és szivacsvárossá alakításához. S hogy mi az a szivacsváros? Jogos a kérdés.

„Néhány óra alatt tetőtől talpig átvizsgáltak”

Személyre szabott egészségügyi konzultációk, hasznos tanácsok és előadások, fontos szűrővizsgálatok – a huszonötödik Hegyvidéki Egészségnapon a XII. kerületiek ezúttal is ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül kaptak visszajelzést egészségügyi állapotukról. A szűrések között most is születtek olyan eredmények, amik életet menthettek.

Mesterséges intelligencia gyorsítja az új onkológiai MR-t

A legmodernebb, mesterséges intelligenciával felvértezett MR-készülékre cserélte korábbi, elavult berendezését az Országos Onkológiai Intézet. Az új, világszínvonalú diagnosztikai eszköz az eddigihez képest sokkal jobb minőségben készíti felvételeit, gyorsabb működése pedig lehetővé teszi, hogy még több beteg vizsgálatát végezzék el a radiológusok.

Paradox világok, lehetetlen terek

Különös világba csöppen a látogató a Hegyvidék Galéria kiállítóterébe belépve, Orosz István alkotásait megpillantva. A Kossuth-díjas grafikusművész, író, költő, animációsfilm-rendező paradox világokat, megépíthetetlen épületeket, lehetetlen tereket megjelenítő képei, geometrikus és építészeti jellegű rézkarcai, valamint térhatású deszkametria-sorozatának darabjai kalauzolnak el minket a művészi képzelet mélységeibe, és varázsolnak el illúziókeltő mivoltukkal.

Időutazás a 150 éves a fogaskerekűvel

A szegény Budán kevesebb mint egy éven belül sínre tették Európa egyik legmodernebb közlekedési eszközét, az átadásáról szóló újságcikk azonban egy kicsit „félresiklott”. Jókai a „költő fantazmagóriájának megtestesítését” látta benne. Megannyi történet fűződik az idén 150 éves fogaskerekűhöz, amiről most kiállítás nyílt a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben.

Gyerekzsivajjal kezdődött el a Hegyvidéki Nyár

A Hegyvidéki Önkormányzat kiemelten gondoskodik a családokról, aminek egyik formája, hogy igyekszik számukra minél több szórakoztató és tartalmas programot kínálni. Az évszakköszöntő, kétnapos Hegyvidéki Nyár célja az volt, hogy összehozza a generációkat, és minden korosztálynak felhőtlen kikapcsolódást biztosítson. Habár az első napi időjárás nem kedvezett a szabadtéri rendezvényeknek, ez nem szegte kedvét a gyerekeknek és szüleiknek sem. A fesztivál népszerűségét jelzi, hogy más kerületekből is érkeztek látogatók a MOMkultba.

Megújult a Hegyvidék egyik legrégibb műemléke

Újra egykori fényében tündököl a Szent Orbán téren lévő Gerlitzy-oltár. A Hegyvidék egyik legérdekesebb műemlékét legutóbb 2015-ben restaurálták Módy Péter vezetésével. Azóta a szobrok és az oltár is bepiszkolódott, így az idén Koltai Pálné példaértékű magánkezdeményezése és finanszírozása nyomán, a Budapest Történeti Múzeum – Budapest Galéria szakmai felügyeletével tisztították meg szakemberek a szoboregyüttest. Ennek apropóján mutatjuk be a Gerlitzy-oltár történetét, amely meglepően sok újdonságot tartogat.

Úton-útfélen tárva a természet konyhája

Arany János Családi körének kezdő sorai így szólnak: „Este van, este van, kiki nyúgalomba!/Feketén bólingat az eperfa lombja”. Nem szederfa, ahogyan sokan tévesen nevezik, hanem eperfa. Nagy szemű, mézédes, fekete és fehér gyümölcsöt terem, telis-tele vitaminokkal, antioxidánsokkal, koleszterin- és vércukorszint-szabályozó hatóanyagokkal. Amennyit csak lehet, a fáról csipegetve faljunk be! A többit a lombok alá terített fóliára rázhatjuk, és eltehetjük télire: főzhetünk belőle dzsemet, szörpöt, de legegyszerűbb módja a mélyhűtés. Télen gyümölcssalátába, müzlibe, krémekbe keverve, tortadíszítésre is kitűnő.

A csalán csipkés, harsányzöld leveleivel egyáltalán nem kelti gyomnövény benyomását. A bőrön égető érzést okoz, ami elkerülhető, ha a csalánlevelet középen két ujjal összecsippentjük, gyorsan galacsinná gyúrjuk, és bekapjuk. Kesztyűvel vagy egy kézre húzott nejlonzacskóval is szedhető. Reumára, köszvényre, magas vérnyomás enyhítésére kiváló. A csalánteának enyhén fű íze van, nem úgy, mint a csalánlevesnek, ami különlegesen finom.

A gyermekláncfű, vagy pongyola pitypang Magyarországon is gyakori évelő növény. Gyakran nevezik egyszerűen csak pitypangnak. Értéktelennek tartják, pedig virágzás előtti fiatal leveleiből salátát, főzeléket lehet készíteni. A pitypangból főzött tea vízhajtó hatású, és a tavaszi méregtelenítő kúrák fontos alkotóeleme. Hatásos a bőrproblémák és a cellulitisz ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, étvágyfokozó, epehajtó, hashajtó.

Generációk csatája a Csörsz utcában

Kevés kellemesebb szabadidős program van, mint az, amikor együtt sportol az egész család. Erre adott lehetőséget az önkormányzat által első alkalommal – hagyományteremtő szándékkal – meghirdetett Hegyvidéki Családi és Sportnap a Dr. Koltai Jenő Sportközpont füves pályáján.

Jól halad az új játszóterek építése

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb játszótérfejlesztését kezdte el tavasszal a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy még több lehetőséget biztosítson a családoknak a szabadidő tartalmas és szórakoztató eltöltésére. Négy helyszínen folyik jelenleg a munka, ami háromban már a játékok kihelyezésénél tart, így várhatóan ebben a hónapban megtörténhet az átadás. A Lejtő úton még tavaly készült el az új játszótér, amely most mosdóval bővült, ennek átadásán Fonti Krisztina alpolgármester is részt vett.

Egészség, közösség, biztonság a hegyvidéki időseknek

„Azért dolgozunk, hogy a hegyvidéki idősek egészségben, közösségben, biztonságban élhessenek” – így foglalta össze Fonti Krisztina alpolgármester az önkormányzat idősekkel kapcsolatos célkitűzéseit a Hegyvidéki Urbanisztikai Beszélgetések programsorozat legutóbbi összejövetelén. Ezúttal az idős- és demenciabarát kerület megteremtése érdekében tett eddigi erőfeszítésekről, valamint a fejlesztési lehetőségekről osztották meg gondolataikat a résztvevők.